Gas
1 min lästid

Nytt regeringsstöd för produktion av biogas

28:e mars 2022, 10:40
Nytt regeringsstöd för produktion av biogas
Vafab Miljös biogasanläggning på Gryta i Västerås. Pressbild
Redaktionen Redaktionen
Like 0

Biogasen ska bland annat kunna ersätta naturgas i industrier eller användas som bränsle i gasbilar, tunga lastbilar och sjötransporter.

– Den nuvarande situationen visar på behovet av en påskyndad energiomställning och utfasning av fossila bränslen, dels för att minska behovet av import av fossila bränslen från Ryssland, dels för klimatets skull. Ökad produktion av biogas spelar en viktig roll för att nå detta, kommenterar en representant från Regeringskansliet.

I budgetpropositionen för 2022 avsattes 500 miljoner kronor i syfte att öka produktionen av biogas och stärka producenternas konkurrenskraft. Under 2023 och 2024 föreslås att 700 miljoner kronor per år ska tillföras för samma ändamål – en satsning som föreslås fortsätta till 2040, med en kontrollstation 2024.

Den nya förordningen innebär att produktion av biogas som uppgraderas till samma kvalitet som naturgas ska ges ett stöd på högst 30 öre per kilowattimme. Biogas som görs om till flytande form kan få ytterligare 15 öre per kilowattimme och det är Energimyndigheten som kommer att ansvara för stödet.

#biogas #energimyndigheten #regeringen #stöd
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0