Energi Gas
2 min lästid

Klimatklivsjackpot för Scandinavian Biogas

13:e december 2021, 14:19
Klimatklivsjackpot för Scandinavian Biogas
Tankning av flytande biogas. Arkivbild: Scandinavian Biogas / Biokraft.
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Bolaget får 154 miljoner kronor i investeringsstöd från Klimatklivet för att bygga biogasanläggning i Mönsterås, med beräknad produktionsstart under 2024.

Enligt ett pressmeddelande från Scandinavian Biogas planerar bolaget att tillsammans med lokala lantbrukare bygga en anläggning för produktion av flytande biogas (Bio-LNG) i Grimhult utanför Mönsterås. Om de slutliga förberedelserna faller väl ut kommer byggnationen att påbörjas under första halvåret 2022 och produktion planeras att kunna påbörjas under 2024.

Projektutvecklingen i Mönsterås påbörjades redan 2016 av lokala lantbrukare, och Scandinavian Biogas kom in bilden 2018.

Biogasanläggningen förläggs till Mönsterås för att det i Kalmar län finns många lantbruk med djurhållning. Anläggningen ska omvandla 300 000 ton lokal svin-, nöt- och fjäderfägödsel och producera cirka 120 GWh flytande biogas (Bio-LNG) som kan användas som bränsle i lastbilar och fartyg, eller inom industrin.

Som jämförelse motsvarar 120 GWh en energimängd på 12 miljoner liter diesel. Förutom biogas kommer anläggningen att producera högvärdig biogödsel för både lokal spridning och för försäljning till andra områden.

Naturvårdsverkets program Klimatklivet har beviljat Scandinavian Biogas dotterbolag Mönsterås Biogasproduktion 154 miljoner i investeringsstöd för projektet och tillsammans med lokala lantbrukare planerar bolaget att investera totalt drygt 500 miljoner netto i anläggningen.

– Detta är ett stort steg mot investeringsbeslut. Vi har arbetat länge med projektet, och det är skönt att se att vi närmar oss beslut. Mönsterås lantbrukare behöver projektet för att utvecklas i takt med ökad klimatnytta, säger Michael Wallis Olausson, Affärsområdeschef Sverige på Scandinavian Biogas.

– Klimatklivets beslut är mycket bra för miljön, för lantbruket och för möjligheten till närproducerad mat. Det visar också att Naturvårdsverket och region Kalmar tror på projektet och vår förmåga att genomföra det. För Scandinavian Biogas är detta ett viktigt steg i implementeringen av koncernens tillväxtstrategi, säger Matti Vikkula, koncernchef för Scandinavian Biogas.

#biogasanläggning #investeringsstöd #klimatklivet #scandinavian biogas
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0