Fjärrvärme
2 min lästid

Solör Bioenergi köper in sig på energimarknaden i Strängnäs

3:e januari 2022, 15:04
Solör Bioenergi köper in sig på energimarknaden i Strängnäs
Foto: Viktoria Henriksson.
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Bolaget etablerar sig i kommunen genom att gå in som majoritetsägare av SEVAB Calor Fjärrvärme AB. Ägarskapet uppgår till 80 procent och driften tas över av Solör under 2023.

Den 30 augusti beslutade kommunfullmäktige i Strängnäs att 80 procent av fjärrvärmerörelsen i SEVAB Calor Fjärrvärme AB säljs till Solör Bioenergi Fjärrvärme AB. Köpet trädde i kraft från och med den 3 januari och Solör tar över driftsansvaret först nästa år. Fram till slutet av 2022 kommer driftbolaget Eskilstuna Strängnäs energi och miljö fortsätta stå för leveransen av fjärrvärmen, enligt ett pressmeddelande från Solör Bioenergi.

– Vi ser fram emot att producera och leverera fjärrvärme i Strängnäs, Åkers Styckebruk och Mariefred och det är positivt att kommunen har kvar en del av ägandeskapet så att vi kan ha ett nära samarbete. Dessutom kan vi växa in i ansvaret genom att ta över driften först under nästa år, säger Jan Lindkvist, VD för Solör Bioenergi Strängnäs AB.

Fjärrvärmeanläggningen i Strängnäs producerar 160 GWh fjärrvärme om året. Produktionen sker i huvudsak på Kraftvärmeverket i Strängnäs med returträ och biobränslen som bas. Utöver det produceras 20 GWh el och viss ånga till några kunder. Fjärrvärmeledningen sträcker sig även utanför Strängnäs till kunder i Åker Styckebruk och Mariefred.

Solör har tillsammans med Strängnäs kommun enats om en särskild satsning på lokala miljö- och klimatåtgärder i Strängnäs, till en gemensam kostnad av 10 miljoner kronor per år, under kommande sex åren.

– Det här är en fantastisk möjlighet för Solör och Strängnäs kommun att vidareutveckla fjärrvärmen i Strängnäs på ett hållbart och uthålligt sätt, säger Anders Pettersson, styrelseordförande i Solör Bioenergi Strängnäs AB i VD Solör Bioenergi Fjärrvärme.

I samband med köpet byter bolaget SEVAB Calor Fjärrvärme AB namn till Solör Bioenergi Strängnäs AB.

#sevab calor fjärrvärme ab #solör bioenergi #strängnäs
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0