Energi Eldistribution
2 min lästid

Wallenstam investerar i svenska solceller

28:e oktober 2013, 09:20
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Sedan februari i år är Wallenstam självförsörjande på förnybar energi och satsningen fortsätter. I början av året investerades 10 Mkr i solcellsbolaget Exeger, nu ökar Wallenstam sitt aktieinnehav och investerar ytterligare 10 Mkr i bolaget.

– Vi är idag det enda fastighetsbolaget i Sverige som är självförsörjande på förnybar energi och vill utveckla våra miljösatsningar ytterligare och hitta nya möjligheter. Vi har valt att investera i svenska Exeger som nu utvecklar industriell produktion av nästa generations solceller, en spännande satsning vi tror mycket på, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

Exeger har utvecklat solceller som bland annat kan integreras i tak och fasader och har egna patenterade och patentsökta lösningar som möjliggör unik design, god effektivitet och låga tillverkningskostnader. Tekniken fungerar även vid svagare ljus och kan därmed generera el både inom- och utomhus. Företaget har knutit till sig flera industriella partners och utvecklar för närvarande sin anläggning och processer för att kunna starta tillverkning i kommersiell skala under nästa år.

– Det är inspirerande att Wallenstam som målmedvetet satsar på förnybar energi väljer att investera i Exeger. Vår vision är att tekniskt och estetiskt integrera solceller i byggnader som fasader, fönster och tak samt även i konsumentprodukter som bärbara datorer och läsplattor, säger Giovanni Fili, vd för Exeger.

Solcellerna som ska tillverkas av Exeger är av typen Dye Sensitised Solar Cells (DSC), som också kallas Grätzelceller efter uppfinnaren professor Michael Grätzel.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0