Energi
2 min lästid

Miljardsatsning på elnätet i Värmland

26:e januari 2016, 08:57
Miljardsatsning på elnätet i Värmland
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Elnätsföretaget Ellevio inleder nu sin största satsning någonsin på elnätet i Värmland. Fram till 2019 investerar företaget cirka 1 miljard på att vädersäkra, modernisera och öka kapaciteten i de värmländska näten.

Ellevio lanserar nu sitt största investeringsprogram någonsin, med satsningar på cirka 9 miljarder fram till 2019. I Värmland handlar det om projekt för cirka 1 miljard. Ellevio har 105 000 kunder i Värmland, varav merparten bor utanför de större tätorterna. Det är relativt långt mellan kunderna och på många ställen är elnätet exponerat när det blåser hårt. Därför kommer vi nu öka takten rejält för att vädersäkra elnätet.

– Jag kan se att de satsningar vi har gjort sedan stormen Gudrun för elva år sedan har gett resultat, stora delar av vårt elnät klarar av mycket hårdare väder idag än det gjorde då. Men vi är långt ifrån klara. Med de satsningar vi nu gör kommer än färre kunder att behöva drabbas av strömavbrott.

En viktig del av satsningen är också Ellevios roll som arbetsgivare och sysselsättare. Totalt beräknar Ellevio att sysselsätta runt 300 personer i projektet.

I satsningen ingår bland annat att:

– Byta ut delar av det regionnät som fungerar som en stor pulsåder och förser Värmland med el. Just nu förbereder vi för att bygga om en stor ledning mellan Munkfors och Kil. En annan stor ledning som ska byggas om är den mellan Forshult och Filipstad. Regionnätet är också viktigt för att kunna fortsätta utbyggnaden av vindkraft i elnäten.

– Modernisera och byta ut stora stationer som är viktiga knutpunkter i elnätet. Ett viktigt arbete för att kunderna ska ha så få och korta strömavbrott som möjligt. Bland annat har vi ett jätteprojekt i Kil på cirka 100 miljoner och lite mindre projekt på 20-30 miljoner i Brattmon, Skattkärr och Karlskoga.

– Fortsätta vädersäkra låg- och mellanspänningsnätet. Som exempel kan nämnas stora projekt i:

– Kållerud och Odenstad-Björnöfjället, väster om Grums

– Häljeboda-Ladåsen och Tvällen, nordost om Charlottenberg

– Letafors och Lillberget-Bjurberget & Kindsjön, väster om Sysslebäck

– Lillskogshöjden-Hanstorp, ett par mil norr om Torsby.

#ellevio #elnät #energi #värmland
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0