Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Malmö CO₂ Hub är ett projekt mellan flera aktörer inom energi, hamnlogistik och avfallshantering: Copenhagen Malmö Port, E.ON, Nordion Energi, Sysav och Uniper, med stöd av Växjö Energi och Öresundskraft.
Stödet från Energimyndigheten ska användas till att ta fram en fördjupad förstudie om gemensam koldioxidinfrastruktur i Sydsverige, inklusive transport och slutlig geologisk lagring. Förstudien ska vara klar i juni 2025.
Genom ett gemensamt system för transport och lagring eller användning av koldioxid, CCUS kan företag inom koldioxid-hubben dela på investeringskostnader, vilket skulle göra CCUS mer ekonomiskt tillgängligt och på så sätt öka utsläppsminskningarna. Målet är att utveckla en hållbar CCUS-infrastruktur som är öppen för fler aktörer.
– Genom att samarbeta kring CCUS-infrastruktur kan vi skapa betydande klimatnytta för både industri och Sverige som helhet. Projektet ger skalfördelar och minskade kostnader för alla deltagande företag, vilket underlättar för oss att bidra till Sveriges klimatmål. Stödet från Energimyndigheten och våra partners gör detta möjligt och skapar en modell som andra regioner kan inspireras av, säger projektledare Henrik Norgren.
Koldioxidinfångning har pekats ut som en viktig komponent för att nå de klimatmål som har satts upp av Sverige och EU. Projektet är tänkt att etablera Malmö som en knutpunkt för koldioxidlogistik, där koldioxid kan samlas in och transporteras vidare för slutlig lagring exempelvis i Norge eller Danmark. Tillsammans arbetar aktörerna i Malmö CO₂ Hub för att bygga en infrastruktur som möjliggör att 1–2 miljoner ton koldioxid årligen kan avskiljas och lagras.
CCUS är en teknik som fångar upp koldioxidutsläpp från industriella källor och kraftverk. Processen involverar tre huvudsteg: infångning, transport och lagring eller användning av koldioxiden. Koldioxiden kan också användas, som råvara i bränslen eller nya material.
Industriklivet är en satsning från regeringen för att stötta den gröna omställningen. Inom projektet kan Energimyndigheten bevilja bidrag till förstudier, forsknings-, pilot- och demonstrationsprojekt och investeringar inom olika områden. Industriklivet omfattar 1 457 miljoner kronor 2024 och kan finansiera projekt som pågår till och med 2031.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB