Energi
3 min lästid

Solcellsintresset fortsätter öka

3:e februari 2023, 09:40
Solcellsintresset fortsätter öka
Lars Andersson, ansvarig för solenergi på Energiföretagen. Bildkälla: Energiföretagen.
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

2023 väntas ökningen bli ännu större samtidigt som en ny trend kring större solparker börjar synas.

– Sedan priserna på el började stiga har vi sett att föranmälningarna till nätbolagen ökat kraftigt. Det är tydligt att efterfrågan på solceller ökat stort i år men vi får inte glömma att elpriserna var ovanligt höga redan förra hösten. Det har skapat en impuls att investera i solceller, säger Lars Andersson, ansvarig för solenergi på Energiföretagen, och tillägger:

– Vi ser att de höga elpriserna gör att man vill få mer kontroll på sin ekonomi samtidigt som man vill säkra upp sina kostnader, och det kan man göra genom att producera elen själv. Sen finns det såklart även ett miljöintresse som växer som gör att man själv vill vara med och bidra.

Enligt Energiföretagen syns den ökade efterfrågan hos både kommunala och privata fastighetsägare, och så ser det ut att fortsätta.

– Det ser ut som det byggts cirka 50 procent mer solkraft 2022 än 2021 och 2023 väntas ökningen bli ännu större. Vi ser logistikföretag som bygger stora anläggningar på taken samtidigt som hushållen fortsätter investera, och nu ser vi även hur större solparker finns planerade för den svenska marknaden.

Jätteintresse för solparker

Som Lars Andersson nämner är solparker ett segment som kan komma att bli allt större i Sverige, men det finns vissa hinder som gör att större solparker kan få svårt att få tillstånd.

– Att bygga stora solparker på marken är relativt nytt för Sverige och idag har vi bara mindre solparker etablerade. Nu ser vi en ny trend där det planeras för större solparker på över 100 MW och med dessa skulle vi få en bättre elsituation i landet. Det finns dock hinder – det kan vara väldigt tufft att få tillgång till mark, berättar Lars Andersson och förklarar:

– För det första så gör man idag väldigt olika bedömningar i olika delar av landet och i vissa områden så ser man solparkerna som en konkurrens mot jordbruksmarken. Vi ser dock att det är väldigt mycket jordbruksmark som är i träda, samtidigt som en solcellspark kan vara ett sätt för lantbrukare att använda den sämsta odlingsmarken som ett ekonomiskt tillskott. Solparken kan dessutom monteras ner efter dess livstid utan att marken under skadats vilket innebär att marken kan användas för jordbruk även i framtiden.

Enligt Energiföretagen finns ett jätteintresse i att investera i solparker, och därför hoppas branschorganisationen på en framtida lösning där tillståndsprocessen blir mer likformig.

– Det vore fantastiskt om Energimyndigheten och Jordbruksverket kunde samarbeta och titta lite närmre på frågan från både energi- och jordbrukshåll. På så sätt skulle man kunna ge en bättre vägledning till tillståndsmyndigheterna, och då kommer det förhoppningsvis kunna byggas både fler och större solparker, avslutar Lars Andersson.

#energiföretagen #solpark
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0