EnergiStark skogsindustri ger utdelning på 900 miljoner kronor
28/03/2018 2min lästid

Stark skogsindustri ger utdelning på 900 miljoner kronor

28/03/2018 2min lästid
Stark skogsindustri ger utdelning på 900 miljoner kronor

Foto: Creative commons/henkeip/Flickr

Till ägaren svenska staten.

Styrelsen i Sveaskog föreslår under årsstämman en utdelning på 900 miljoner kronor till ägaren svenska staten, en höjning med 100 miljoner kronor från förra året.

Nyligen presenterades årsredovisningen.

– Förra året kännetecknades av en stark konjunktur för skogsindustrin och den goda konjunkturen bedöms fortsätta under 2018, säger Per-Olof Wedin, vd och koncernchef, i ett pressmeddelande. Efterfrågan på den förnybara skogsråvara som vi i Sveaskog levererar kommer att vara fortsatt hög.

“Aktivt hållbart jordbruk”

– Vårt mål är att bedriva ett hållbart skogsbruk där ett aktivt, lönsamt och ansvarsfullt brukande av skog och skogsmark kontinuerligt skapar tillväxt, mångfald och ökat värde för generationer, fortsätter Per-Olof Wedin. Vi kombinerar ett lönsamt skogsbruk med bevarandet av höga naturvärden, biologisk mångfald och positiv klimatpåverkan genom ökad kolinbindning och substitution av fossila material.

Välkomnar en öppen debatt

– Debatten om skogen har under året varit ovanligt livlig, skriver Sveaskogs ordförande Eva Färnstrand i årsredovisningen. Att det finns synpunkter på hur vi i Sveaskog sköter våra avverkningar, vår naturvård och övrig markanvändning ser vi som tecken på ett starkt engagemang för skog och är något som vi uppskattar. En öppen och konstruktiv diskussion ger oss flera idéer om hur vårt skogsbruk kan förbättras. Att vi inte alltid är ense, kan bero på att Sveaskog ska balansera ekologiska, ekonomiska och sociala aspekter medan andra intressenter fokuserar på en enskild aspekt, ofta biodiversitet. Jag vill understryka att ett öppet samtal är av stor betydelse för oss och att vi lyssnar noga.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!