Sponsrad
6 min lästid

Hur får man en bättre ränta på ett lån (2021)

24:e augusti 2021, 13:18
Hur får man en bättre ränta på ett lån (2021)
Sponsrad
Like 0

När man ska låna pengar vill man av förklarliga skäl kunna få en så bra ränta som möjligt. Ju bättre, eller lägre, ränta du får desto billigare blir det nämligen för dig att låna pengar. Just därför ska vi i denna text ge dig några tips på hur du kan göra för att få lägsta möjliga ränta på ditt lån.

Ta ett lån med säkerhet

Ett av de bästa sätten för att försäkra sig om att man ska kunna få en så låg ränta som möjligt är att ta ett lån med säkerhet. När du tar ett lån med säkerhet måste du lämna något i säkerhet som långivaren kan ta ifrån dig om du inte kan betala tillbaka lånet. Vad man kan lämna i säkerhet är något som kan variera från fall till fall. Två exempel som det är vanligt att lämna som säkerhet när man lånar pengar är en bostad eller en bil. I många fall brukar man närmare bestämt använda samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Lånar du då till exempel pengar till att köpa en bostad kan långivaren ta denna från dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna.

Långivaren tar alltså en mindre ekonomisk risk genom att ge dig ett lån med säkerhet i stället för ett utan säkerhet. Det gör denne eftersom den som tidigare nämnt kan ta det du pantsatt för att få låna pengar från dig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet. Som ett resultat av att långivaren tar en mindre ekonomisk risk genom att ge dig ett lån med säkerhet kan denne i sin tur erbjuda en lägre ränta när det kommer till sådana lån. Just detta är en av de stora fördelarna med att ta ett lån med säkerhet. En annan fördel är att du i många fall också kan ansöka om lån på större belopp när det kommer till lån med säkerhet. Faktum att du får en lägre ränta på lån av denna typ gör det alltså även billigare att ta ett lån med säkerhet än vad det är att ta ett utan. Att ta ett lån med säkerhet är därför ett av de bästa sätten att få ner räntan på.

När det gäller räntan är det dock viktigt att du inte gör misstaget att bara fokusera på den nominella räntan. Den nominella räntan ger dig nämligen bara en delvis uppfattning om hur mycket det kommer att kosta dig att låna pengar. Just därför är det i stället den effektiva räntan du bör fokusera på. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt övriga avgifter som kan tänkas tillkomma till ett lån. Med hjälp av den effektiva räntan kan du därför få reda på exakt hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar.

Välj en kort återbetalningstid

När man ska låna pengar kan det ibland kännas lockande att välja en så lång återbetalningstid som möjligt. Skälet till detta är att ju längre återbetalningstid du väljer desto billigare månadskostnad kommer du få när det är dags att börja betala tillbaka lånet. Det är dock inte någon bra idé att välja en alltför lång återbetalningstid. Det beror på att ju längre återbetalningstid du väljer desto högre ränta kommer du få på lånet. Ett tips för att få ner räntan ytterligare är därför att välja en så kort återbetalningstid som möjligt. Samtidigt måste du förstås ha en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med. Du får därför helt enkelt göra ditt bästa för att finna en passande balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett annat sätt för att kunna få lägsta möjliga ränta är att använda sig av en låneförmedlare. Med hjälp av en låneförmedlare ger du nämligen dig själv så stora chanser som möjligt att hitta ett lån med bästa möjliga villkor. När du ansöker om ett lån via en låneförmedlare ansöker nämligen denna om lån hos flera olika långivare åt dig. Du ger dig därför så stora chanser som möjligt att hitta bästa möjliga lån, detta utan att behöva lägga ner särskilt mycket tid på det hela.

En annan fördel med att använda sig av en låneförmedlare har att göra med det faktum att du då inte behöver sitta på egen hand och ansöka om en massa olika lån. Som tidigare nämnt är detta bland annat något som du kan spara tid på, men det är inte den enda fördelen. När du ansöker om lån via en låneförmedlare görs det nämligen bara en kreditupplysning på ditt namn. Sitter du i stället och ansöker om flera olika lån på egen hand kommer det att göras en kreditupplysning varje gång du ansöker om ett lån. Detta är inte bra eftersom ju fler kreditupplysningar som görs på ditt namn desto mer påverkas din kreditpoäng på ett negativt sätt. Detta är åtminstone fallet så länge det rör sig om kreditupplysningar som görs med Upplysningscentralen, eller UC som det är mer känt som. UC är det vanligaste kreditupplysningsföretaget i Sverige. Detta är alltså dock inte något som du behöver oroa dig för när det kommer till att ansöka om lån hos en låneförmedlare. Då görs det nämligen bara en kreditupplysning på ditt namn, något som inte har en alltför stor påverkan på din kreditpoäng.

Använd dig av en medsökande

Ett annat utmärkt sätt att få ner räntan på när du ansöker om ett lån är att använda dig av en medsökande. Dock gäller det att detta är en medsökande med en bra kreditpoäng. Använder du dig av en sådan får långivaren nämligen en extra säkerhet om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka lånet. Detta tackar de i många fall dig för genom att erbjuda en lägre ränta. Om du inte klarar av att betala tillbaka lånet blir det nämligen den medsökandes uppgift att göra det. Genom att använda dig av en medsökande gör du alltså så att långivaren inte behöver ta en lika stor ekonomisk risk som ifall du ansöker om ett lån på egen hand. Just därför kan långivaren i sin tur erbjuda en lägre ränta, något som gör det billigare för dig att låna pengar.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0