Byggindustrin Senaste nytt bygg
3 min lästid

Storsatsning i Haninge

4:e september 2014, 09:26
Storsatsning i Haninge
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Nu börjar omvandlingen av nuvarande Handenterminalen. I området skapas bostäder för över 1000 nya kommuninvånare, restauranger, nöjen samt en biograf med 3-5 salonger. Placeringen är precis vid kommunens centrum och kulturhus samt pendeltåget som tar 25 minuter till Stockholms city.

– Haningeterrassen är ett viktigt första steg i bygget av Haninge som en attraktiv stadskärna. Nu blir det möjligt att bo i en modern stad med kultur och nöjen, nära kollektivtrafik och med vacker natur precis runt hörnet. Genom Haningeterrassen bidrar vi med 450 lägenheter till vår expansiva region och med moderna lokaler för vård och omsorg på plats blir det inte bara ett lyft för Haninge utan för hela östra Södertörn, säger Martina Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Haninge.

I projektet Haningeterrassen planeras en pulserande citykärna med bra kommunikationer, ny bussterminal, 450  bostäder, handel, biograf, vårdlokaler och närhet till natur. Projektet är ett samarbete mellan Haninge kommun, SveaNor, Stockholms läns landsting, Strabag och Riksbyggen som tillsammans ska förverkliga kommunens vision för framtidens Haninge.

Initiativet till Haningeterassen kommer från Haninge kommun och SveaNor, ett norskt-svenskt fastighetsbolag som primärt inriktar sig mot utveckling av samhällsfastigheter. Landstinget spelar en betydande roll i utvecklandet av en ny och modern bussterminal, som kommer att ligga under den nya kvartersbebyggelsen. Det kooperativa företaget Riksbyggen, samhällsutvecklare sedan 1940, och Strabag, en av Europas ledande koncerner inom bygg- och anläggningssektorn, kommer att utveckla och uppföra 450 bostäder, kommersiella lokaler samt förskola i området.

Utvecklingen av den nya stadskärnan med bostäder sker genom ett samarbete mellan Riksbyggen och Strabag. Första etappen består av ett 18 våningar högt bostadshus med utsikt över Rudans friluftsområde och sjön Rudan samt med en ny livsmedelsbutik i bottenplan. Säljstart planeras av Riksbyggen till 15 mars 2015. 

Området har länge varit en knutpunkt för kollektivtrafiken. Den nya bussterminalen får 12 hållplatser med vänthall som integreras med nya kommersiella lokaler och den planeras tas i bruk i mitten av 2017. Under arbetets gång finns temporära busshållplatser längs Nynäsvägen.

I området planeras även vårdlokaler. Initiativet kommer från SveaNor, vars affärsidé är att utveckla komplexa life science-fastighetsprojekt, där man fysiskt och funktionellt kopplar ihop forskning, utbildning, näringsliv och vård i kunskapskluster för att skapa synergier och mervärden för hyresgästerna och inte minst för dem som söker vård.

– SveaNor ser mycket fram emot att medverka till utveckling av en ny stadskärna i Haninge med bussterminal, moderna bostäder och ett nytt vårdkoncept för en sammanhållen vårdkedja, säger Steinar Stokke, VD SveaNor.

– Landstinget har goda ekonomiska förutsättningar för att fortsätta satsa på att utveckla Stockholmsregionen. Att Haninge nu växer fram som ett viktigare kluster för kollektivtrafiken med en ny bussterminal är ett steg i att fortsätta den positiva utvecklingen, säger Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd.

– Vi är glada över att vara en del av nya Haningeterrassen. Här vill vi som samhällsutvecklare erbjuda bostäder där människor vill leva, inte bara bo. Tillsammans med våra samarbetspartners ska vi skapa en helhet av området inte bara satsa på enstaka byggprojekt. För att lyckas med det krävs det att vi tänker nytt, tänker längre, avslutar Joanna Berg, marknadsområdeschef för Riksbyggen Söderort.

#bostadsbyggande #haninge #haningeterassen #riksbyggen #strabag #sveanor
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0