Byggindustrin Projekt
2 min lästid

Ny rättspsykiatri i Vadstena med högsta säkerhet

29:e september 2014, 13:18
Ny rättspsykiatri i Vadstena med högsta säkerhet
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Vadstenas rättspsykiatriska klinik, för vård av psykiskt störda lagöverträdare, uppfyller inte dagens krav på vårdmiljö och säkerhet. NCC bygger en ny klinik som blir landets modernaste och får högsta säkerhetsklass. Östergötland landstings order är värd drygt 190 MSEK.

Dagens rättspsykiatriska regionklinik byggdes på 1950-talet och vårdar psykiskt störda lagöverträdare från framförallt Östergötland, Jönköping och Kalmar län. Nu är de 60 år gamla lokalerna nedslitna och omoderna.

– Femtiotalets vårdmiljö är inte den vi vill ha idag. Nu bygger vi så att patienterna kan leva ett så normalt liv som möjligt i en hemlik och samtidigt säker miljö. Både patienter och personal har deltagit i delar av planeringen. Med nya byggnader kan vi också öka säkerheten till högsta säkerhetsklass, vilket krävs för den typ av vård vi bedriver här, säger verksamhetschef Jan Cederborg.

Kliniken i Vadstena blir större än idag med fler vårdplatser, både fasta och tillfälliga. Totalt får den 90 platser mot dagens dryga 70 samt lokaler för sysselsättning, utbildning, friskvård och gymnastik, vilket saknas idag. En annan nyhet är att i stort sett alla vårdrum får egen toalett och dusch. Kliniken är en av landets fem regionkliniker, som bedriver högspecialiserad rättspsykiatrisk vård och den sista av dem att moderniseras.

– NCC ansvarar för att bygga ett ”tätt hus”, vilket här innebär extremt höga säkerhetskrav vad gäller stomme, tak, ytterväggar, fönster och dörrar. Arbetet sker i flera etapper där den gamla kliniken successivt rivs när patienterna efter hand flyttar över till de färdiga delarna i de nya husen. Därför gör vi vår sista insats sommaren 2018, säger affärschef Joakim Sternander, NCC.

Istället för separata gårdar för utevistelse som idag blir det större och mindre gröna innergårdar för uteaktivitet innanför de två våningar höga byggnaderna. Kliniken byggs på samma plats som den nuvarande, men arkitekturen ligger ännu mer i linje med omgivande kloster- och slottsmiljö.

Även personalutrymmena för de cirka 180 personer som jobbar här blir större med konferens- och möteslokaler. Byggnaderna rymmer även lokaler och kontor för förvaltningsdomstolen.

NCC bygger totalt 23 000 kvadratmeter. Arbetet har startat och avslutas i augusti 2018.

Husens interiörer, som innerväggar, dörrar och inredning, byggs i en kommande upphandling.

#ncc #rättspyskiatriska #vadstena
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0