Byggindustrin Företag & Affärer
3 min lästid

Nio tips för en lyckad byggupphandling

1:a mars 2022, 14:31
Nio tips för en lyckad byggupphandling
Nicolas Vigier, Flickr, CC0 1.0 Universal ( CC0 1.0 ) Public Domain Dedication
Redaktionen Redaktionen
Like 0

I arbetet med regeringsuppdraget att främja minskad klimatpåverkan vid offentlig upphandling av bygg-, anläggnings- och fastighetsentreprenader har Upphandlingsmyndigheten och Boverket identifierat nio framgångsfaktorer för att lyckas.

1. Tydliga beslut och stöd från ledningen: strategi och styrdokument

Engagemang från politiken eller tjänstepersonsledningen är en förutsättning för att organisationen ska kunna arbeta för en hållbar samhällsbyggnad.

2. Samverkan internt och externt

Väl fungerande samverkan internt och externt behövs för att ett bygg- och anläggningsprojekt ska kunna genomföra upphandlingar som ger önskad effekt i slutresultatet.

3. Samarbeta i beställarnätverk

För att lyckas driva nya, transformativa och hållbara lösningar i offentliga byggprojekt bör man gå ihop och samordna arbetet inför en upphandling. En sådan möjlighet är att flera beställarorganisationer och andra organisationer deltar i eller upprättar beställarnätverk.

4. Inta bygg- och anläggningsbranschens och leverantörens perspektiv

Vissa krav i upphandlingar kan förändra leverantörens förutsättningar att delta i upphandling. Inta därför leverantörens perspektiv och se till att ha kunskap om vad som pågår i branschen.

5. Ta vara på transformativa och innovativa lösningar inom byggbranschen

Om inköpen ska främja transformativa lösningar inom byggområdet behöver beslutsfattare tydligt i beställningen av byggprojekt ge uppdrag om nya och innovativa lösningar. Om det inte finns hållbara eller klimatneutrala lösningar på marknaden kan man bedriva ett utvecklingsarbete tillsammans med leverantörer genom innovationsupphandling.

6. Integrera klimatarbetet i projekteringsprocessen

För att lyckas med sina klimatambitioner behöver klimatarbetet integreras redan i projekteringsprocessen, särskilt i de tidiga skedena. Beställaren behöver då försäkra sig om att konsulter och byggentreprenörer arbetar enligt lämpliga principer som omhändertar klimataspekterna på ett effektivt och integrerat sätt.

7. Planera för en energieffektiv fastighetsdrift

En betydande del av en byggnads klimatpåverkan sker när byggnaden används och förvaltas. För att bygga med lägre klimatbelastning behöver det redan tidigt i byggprojektet ställas krav på låg energianvändning när man upphandlar.

8. Uppföljning av ställda krav

Uppföljning av hållbarhetskrav är viktigt för att säkerställa att upphandlingen ger rätt effekt. Därför bör man redan vid planeringen av upphandlingen besluta om vem som ska genomföra uppföljningen och se till att tillräckliga resurser och kompetens finns för att genomföra den.

9. Proaktiv inköpsorganisation hos byggentreprenören

En stor del av klimatavtrycket i ett byggprojekt genereras långt ned i leveranskedjan, hos byggentreprenörens olika underentreprenörer eller materialleverantörer. Det betyder att även byggentreprenörens inköpsprocess är en viktig framgångsfaktor för att lyckas med hållbara byggprojekt.

Källa: Upphandlingsmyndigheten

#bostadsbyggande #boverket #byggnationer #byggprojekt #projekt #upphandling #upphandlingsmyndigheten
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0