Byggindustrin Bostad
4 min lästid

Så gick bostadsmarknaden 2013

10:e december 2014, 12:39
Så gick bostadsmarknaden 2013
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Under förra året omsatte den privata bostadsmarknaden bostäder till ett värde av ca 274 miljarder kronor. Bostadsrätter låg högst med ett värde på totalt 152 miljarder kronor medan villor och radhus stod för ett värde på ca 121 miljarder. Året innan, 2012, omsattes det bostadsrätter till ett värde av 126 miljarder, vilket innebär en ökning under förra året. Claudia Wörmann, analyschef Svenska Mäklarhuset, har analyserat förra årets bostadsmarknad. 
– Skilsmässor påverkar bostadsmarknaden och störst omsättning på bostadsrätter är det i storstadsregionerna, säger Claudia Wörmann.

Mest av allt påverkas benägenheten att flytta av att något sker inom familjen som gör att bostaden inte längre passar behoven. Rent strukturella faktorer påverkar människors möjlighet att flytta, varav många av dessa leder till inlåsningsproblem. Under 2013 bytte totalt 153 878 bostäder ägare. Det såldes 99 365 bostadsrätter medan endast 54 513 villa- och radhusägare bytte bostad.

– I Sverige bor vi generellt kvar i samma bostad under väldigt lång tid. En av de främsta anledningarna är att en flytt försvåras då dagens bostadsmarknad är präglad av diverse inlåsningsproblem som orsakas av reavinstbeskattning, liten nyproduktion i attraktiva områden, krav på kontantinsats, amorteringskrav och litet utbud, samt en generell svårighet för unga att etablera sig på bostadsmarknaden. Tyvärr är det något som inte bara drabbar den enskilde individen utan även samhället i stort, bland annat företag som ska nyanställa på expansiva orter eller högskolestudenter som inte väljer sitt förstahandsval på grund av bostadsbrist på högskoleorterna, säger Claudia Wörmann, analyschef Svenska Mäklarhuset.

Ungefär var tionde bostadsrätt bytte ägare i Sverige under förra året. Under förra året upphörde även 54 000 äktenskap. Många gånger innebär det att båda eller en av paret flyttar till annat boende. Om båda parter skulle välja nytt boende skulle endast alla skilsmässor i Sverige överstiga det totala antalet överlåtelser än de ca 99 000 bostadsrätter som bytte ägare under förra året.

Störst omsättning på bostadsrätter i storstadsregionerna

Generellt stod storstadslänen, Skåne, Västra Götaland och Stockholms län för 82 procent av den totala omsättningen räknat i pengar, drygt 125 miljarder. Att andelen omsatta pengar är störst i storstadsregionerna är kopplat till prisbilden. Av totalt 99 365 bostadsrättsöverlåtelser skedde 64 446 i landets storstadsregioner.

– Omsättningstakten på den svenska bostadsmarknaden kan bli mycket högre, genom att  exempelvis underlätta för unga att flytta hemifrån, och ta ett helhetsgrepp och försöka hitta lösningar på de problem som finns, fortsätter Wörmann.

Villamarknaden mer eller mindre oförändrad med litet utbud och få överlåtelser

Under förra året omsattes enbart 3 procent av hela villa- och radhusmarknaden i Sverige. I faktiska siffror innebär det 54 513 överlåtelser i jämförelse med 1 834 144 småhus på marknaden.

– Att vi flyttar mer sällan har definitivt att göra med att köpet av ett småhus ofta sker senare i livet och inte sällan vid familjebildande ålder, till skillnad från bostadsrätten som för många är ett första steg in på bostadsmarknaden. I unga år är man dessutom mer lättrörlig, även på bostadsmarknaden. Men att vi idag har en så låg omsättning på villamarknaden som 3 procent är inte bra för någon. Såsom marknaden ser ut har vi en äldre generation som sitter kvar i sina villor på grund av låga bostadskostnader som låser marknaden för nästa generations småbarnsfamiljer som gärna vill in på villamarknaden. Men jag tänker även på föräldrar som har vuxna barn som fortfarande bor hemma, vilket leder till att föräldrarna inte kan flytta, fortsätter Wörmann.

Storstadsregionerna står för 63 procent av den totala villamarknaden räknat i pengar

Storstadslänen, Skåne, Västra Götaland och Stockholm stod för 63 procent av den totala omsättningen räknat i pengar, drygt 77 miljarder av totalt 121 miljarder. Sammantaget stod man för 25 869 överlåtelser av 54 513 som var den totala villa- och radhusmarknadens överlåtelser.

#bostadsmarknaden #bostadsrätter #radhus #villa
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0