Bostad
2 min lästid

Byggstart för 84 lägenheter

28:e februari 2012, 11:30
Byggstart för 84 lägenheter
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Nu startar Stockholms Studentbostäder (SSSB) bygget av 84 nya studentbostäder. Bostäderna byggs i ett mycket attraktivt läge och innebär en utbyggnad av ett av SSSB:s mest populära studentbostadshus Idun (Skålen 22) vid Norra Stationsgatan, centralt i Stockholm.

Norra stationsområdet är ett av Stockholms hetaste och mest expansiva områden där bland annat Hagastaden och nya Karolinska sjukhuset byggs. Bostäderna består av två tillbyggnader på det befintliga studentbostadshuset och beräknas vara klara till hösten 2013.

– Vi är otroligt glada över att nu dra igång bygget av nästan 100 nya studentbostäder i ett fantastiskt läge, säger Chris Österlund. Den ekonomiska kalkylen har in i det sista varit en stötesten, och ett tag såg det ut som om vi inte skulle ha råd att bygga, säger Chris Österlund, vd för SSSB.

För den som vill bygga nya studentbostäder råder det mycket svåra ekonomiska förutsättningar. Nyproduktionen av studentbostäder både i länet och i landet har under 2011 i stort sett stått stilla. Det är helt enkelt inte tillräckligt lönsamt och i bland rentav en förlustaffär att bygga studentbostäder i dag.

– Nyproduktionen av studentbostäder konkurrerar om samma resurser som de som bygger bostadsrätter. Där ser lönsamheten god ut och man har fullt i sina orderböcker. Byggbranschen saknar helt och hållet incitament att sänka priserna och bistå studentbostadsaktörerna att få ihop sin kalkyl, Därför är risken stor att de markanvisningar som förmedlas till branschens aktörer inte leder till fler studentbostäder i Stockholm, utan stannar på planeringsstadiet, säger Chris Österlund.

Utbyggnaden av Idun blev möjlig mycket tack vare att SSSB bygger på egen mark och att projektet genomförs med delad entreprenad, så att SSSB på det sättet minskar entreprenadkostnaden. Det som också bidragit till att 84 nya studentbostäder nu kan realiseras är att byggplanprocessen och plansamråden för byggprojektet löpt på mycket smidigt.
– För att inte tappa i konkurrenskraft behöver Stockholm som kunskapsregion fler studentbostäder. Vi har en bra dialog med Stockholms politiker och tjänstemän och hoppas att det ger oss goda möjligheter att bygga nytt. Vår vision är att bygga totalt 2000 nya studentbostäder fram till 2020. Men då krävs det samtidigt att vi får bättre ekonomiska förutsättningar, säger Chris Österlund.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0