Byggindustrin
3 min lästid

Amerikansk takjätte köper loss Icopal

27:e januari 2016, 10:51
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Investcorp säljer Icopal till amerikanska GAF och skapar en global ledare inom tak- och tätskiktslösningar.

Vi är glada att meddela att Investcorp, en global leverantör och förvaltare av alternativa investeringsprodukter, har enats om att sälja Icopal till GAF, Nordamerikas största tillverkare av tätskikt för tak, till ett värde av cirka 1 miljard euro.

Sedan Investcorps förvärv år 2007, har Icopal förvandlats till en riktig multimaterialleverantör av tak- och tätskiktslösningar och tjänster. Icopal är allmänt erkänt i Europa som ledande inom bitumentätskikt och har en betydande och växande närvaro vad gäller syntetiska och flytande tätskiktsprodukter för tak. Bolaget tillhandahåller även produkter och lösningar för takläggning av bostäder, byggmembran, samt tätskikt för bygg och anläggning.

Sammanslagningen med GAF kommer att skapa världens mest framstående tak- och tätskiktsföretag med 65 tillverkningsanläggningar över hela världen, 6 500 anställda och en årlig sammanlagd omsättning på nästan 4 miljarder dollar i mer än 80 länder.

Miguel Kohlmann, Koncernchef för Icopal, säger:

– GAF:s långa innovationstradition, dess engagemang för högsta kvalitet och kundfokus kommer att komplettera Icopals styrkor och värderingar. Våra kunder kommer att gynnas av ökad omfattning, större bredd av produkter och tjänster, förbättrad produktinnovation och ett unikt globalt distributionsnät. Våra anställda får möjlighet att arbeta i en ny spännande verksamhet, som verkligen blir global. Jag skulle vilja tacka Investcorp för det enorma stöd som de har gett till Icopal under dess omvandling till en ledande multimaterialleverantör av tätskiktslösningar. Vi är mycket positiva till de möjligheter som ligger framför oss.

Bob Tafaro, Koncernchef för GAF, säger:

– Vi har en enorm respekt för Icopals duktiga ledningsgrupp och vi välkomnar alla Icopals anställda till GAF-familjen. Företaget är en etablerad europeisk ledare med en stark affärsmix och ett välförtjänt rykte för utmärkt kvalitet på sina produkter, verksamhet och personal. Vi gläds över de europeiska företagens tillväxt i syntetiska och flytande tätskikt och Icopal-gruppens strategiska vision för dessa företag. Med sin unika räckvidd mellan länder, distributörer, entreprenörer och fastighetsägare, har Icopal en unik position, där de kan dra nytta av de möjligheter som skapas genom teknologiska skiften – och GAF finns ju där för att dela med sig av sin expertis och sina resurser.

Daniel Lopez-Cruz, VD inom Investcorps European Corporate Investment team, säger:

– Icopals starka operativa resultat, trots utmanande marknadsförhållanden, är ett bevis på den ledande ställning de innehar på de flesta av sina huvudmarknader. De har en bred diversifierad verksamhet både geografiskt och produkttekniskt, samt en erfarenhet ledningsgrupp. Vi är mycket glada över att GAF har upptäckt Icopals styrkor, och det finns inga tvivel om att GAF kommer att tillföra Icopal den perfekta plattformen för att fortsätta sina strategiska ambitioner och tillväxt.

Förvärvet ska dock först godkännas av myndigheter och väntas bli klart under andra kvartalet 2016.

#byggnationer #gaf #icopal #investcorp #miljardsatsning
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0