Byggindustrin
2 min lästid

Skanska i avtal om grönare cement

30:e juni 2024, 07:00
Skanska i avtal om grönare cement
Cementfabriken i Slite. Bildkälla: Heidelberg Materials.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

− Att minska vår klimatpåverkan kommer kräva nära samverkan med våra materialleverantörer. Betongen vi tillverkar och använder i vår byggverksamhet står för en ansenlig del av vårt totala klimatavtryck. Det känns därför helt rätt att vi är en av de första byggaktörerna som tecknar avtal om Heidelberg Materials banbrytande cement, säger Magnus Persson, vd för Skanska Sverige.

evoZero är det första cement som produceras med tekniken för koldioxidinfångning Carbon Capture and Storage, CCS – vilket innebär att koldioxid avlägsnas från produktionsprocessen.

− Det är mycket positivt att Skanska som en av de ledande byggaktörerna tillsammans med oss vill ligga i framkant inom hållbar samhällsutveckling. Vi sätter nu en ny standard inom byggindustrin med evoZero, och gemensamt med våra kunder påskyndar vi klimatomställningen i värdekedjan, säger Giv Brantenberg, vd för Heidelberg Materials Norra Europa.

CCS-tekniken som ligger bakom evoZero fångar upp och lagrar koldioxiden från cementproduktionen permanent. Heidelberg Materials CCS-anläggning i Brevik, Norge ska tas i drift 2025. Den ska fånga in 400 000 ton koldioxid årligen som sedan lagras under Nordsjöns havsbotten.

2025 ska också de första volymerna av evoZero levereras från Brevik-anläggningen.

Heidelberg Materials planerar för en mer än fyra gånger så stor CCS-satsning i Slite på Gotland, med målet att fånga in upp emot 1,8 miljoner ton fossil och biogen koldioxid årligen från 2030.

#heidelberg materials #skanska
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0