Byggindustrin
2 min lästid

Kraftgigant satsar 3,7 miljarder i Sverige

7:e juni 2024, 09:24
Kraftgigant satsar 3,7 miljarder i Sverige
Äldre bild inifrån Hitachis anläggning i Ludvika. Foto: Fredrik Sandberg / TT bild.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Ungefär 3,7 miljarder kronor, 330 miljoner dollar investerar företaget för att expandera och modernisera sin anläggning i Ludvika och en ny campus i Västerås, Sverige, över alla produktportföljer.

I november 2023 kunde Branschaktuellt berätta att Hitachi Energy skulle utöka sin verksamhet i Sverige. Då handlade det om att anställa 2 000 personer och bygga en ny 3 300 kvadratmeter stor fabrik i Smedjebacken och en 1 400 kvadratmeter utbyggnad i Ludvika.

Ludvikafabriken tillverkar transformatorer, högspänningsprodukter och HVDC-system, och kommer enligt de nya beskeden utökas med mer än 30 000 kvadratmeter. Detta ska särskilt möjliggöra ny tillverkningskapacitet av stora transformatorer för att möta leveranserna av nyckelprojekt inom HVDC.

En ny campus i Västerås ska att rymma 1 800 anställda, inklusive ett FoU-center och en toppmodern produktionsanläggning för nätautomation. Arbetskraften i Sverige kommer dessutom att växa med 2 000 för att stödja den accelererande energiomställningen.

– El kommer att vara ryggraden i hela energisystemet och förändringen sker snabbare än många trodde var möjligt. Nya affärsmodeller, harmonisering av design och partnerskap är avgörande drivkrafter för ökad förändringstakt, säger Claudio Facchin, vd, Hitachi Energy och tillägger:

– Världen tävlar om att omvandla energisystemen. Tekniken är inte flaskhalsen och elektrifieringen skapar en oöverträffad efterfrågan på kraftnätsystem kombinerat med digitala lösningar och tjänster.

#hitachi energy
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0