Byggindustrin
2 min lästid

Skyddsombud släpptes inte in efter dödsolyckan

4:e juni 2024, 15:55
Skyddsombud släpptes inte in efter dödsolyckan
Genrebild: Foto: Janerik Henriksson / TT.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Branschaktuellt har tidigare berättat om dödsolyckan på Veidekkes arbetsplats i Hyllie.

Enligt Byggnadsarbetaren var mannen som dog en 23-årig litauisk snickare som var anställd av en underentreprenör till Veidekke. Han ska ha arbetat på våning sex och olyckan skedde då han gick iväg på toaletten enligt olycksanmälan. Han hittades livlös nedanför ställningen men ingen ska ha sett fallet enligt åklagare Klas Norelius, skriver Byggnadsarbetaren.

När regionala skyddsombudet Robert Nilsson kom dit dagen efter hindrades han från att komma in på bygget av Veidekke och Arbetsmiljöverket.

– Jag tycker detta är exempellöst. Veidekke har varken involverat mig eller huvudskyddsombudet i detta tidiga skedet. Jag kommer att göra en förhandlingsframställan till Byggföretagen om brott mot kollektivavtalet och brott mot arbetsmiljölagen för hindrande av skyddsombud. Jag frågar mig också om Arbetsmiljöverket verkligen ska hindra skyddsombud från att komma in på arbetsplatser? säger han till Byggnadsarbetaren.

Både Veidekke och Arbetsmiljöverket hänvisar till polisens avspärrningar när Byggnadsarbetaren frågar varför de hindrade det regionala skyddsombudet. Arbetsmiljöverket ska också mena att det inte var en inspektion utan en syn vilket Robert Nilsson ifrågasätter.

– Jag har jobbat på Byggnads i 18 år och har aldrig blivit nekad att komma in på en arbetsplats, tvärtom. Jag blir inringd till företag för att de vill ha extra kunskap. Jag bevakar medlemmarnas intresse och jag måste säga. Detta har tagit mig väldigt hårt, säger Robert Nilsson till tidningen.

#veidekke
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0