Byggindustrin
2 min lästid

Stöldvåg på byggplatser

27:e mars 2024, 11:42
Stöldvåg på byggplatser
Peter Martin, säkerhetschef Peab. Bildkälla: Peab.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Tjuvarna har fångats på film i övervakningskamera.

– Om jag hade varit tjuv så hade jag ställt mig utanför ett stort bygge och bara följt rutinerna lite grann. Det är ju som ett smörgåsbord därinne. Man kan se precis allt. 8.45 till 9.15 på ett vanligt bygge är rasten. Det är precis innan rasten. De flesta går in lite tidigare. Så man sitter vid sin kaffekopp kvart i nio. Och då är det ingen som bevakar, säger byggföretagaren Johan Wrennmark till SVT när han får se filmen.

– Det finns ingen gräns hur fräcka de kan vara.

Hur ser trenden ut på Peab?

– Vi liksom många andra bolag i byggbranschen är utsatta för helt ny typ av kriminalitet med professionella gärningspersoner. Stölder förekommer trots vidtagna säkerhetsåtgärder och bra rutiner för att skydda utrustning. Brottens utförande idag är av professionell karaktär. Däremot ser vi på Peab en minskning av antalet stölder generellt, vilket delvis visserligen också kan förklaras av det rådande marknadsläget med färre projekt i gång, säger Peter Martin, säkerhetschef Peab till Branschaktuellt.

Och det är inte bara hur det stjäls som förändrats utan även vad som stjäls.

Har ni märkt någon förändring i vad som stjäls, att det exempelvis har varit totalstationer?

– Stöld av olika former av mätinstrument är mer vanligt. Ofta handlar det om lite enklare varianter av mätinstrument och GPS-instrument. Stöld av mer avancerade mätinstrument som ttill exempel totalstationer är ovanligt men det har förekommit. Även stöld av så kallade najomater har ökat.

#peab #stölder #totalstationer
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0