Byggindustrin Bostad
2 min lästid

OBOS donerar åtta nödbostäder till Ukraina

19:e mars 2024, 13:40
OBOS donerar åtta nödbostäder till Ukraina
Foto: Rickard Lindor.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

– Som en av Norges och Sveriges största bostadsutvecklare vill vi bidra med det vi kan bäst: bostäder som ger fler familjer tak över huvudet. Våra nödbostäder byggs i trä och skapar en känsla av ett riktigt hem jämfört mot tält, som ofta används vid kriser. De är möjliga att bygga till och bygga ut och därmed göra till mer permanenta hem, säger Joakim Henriksson, VD OBOS Sverige.

Många medarbetare inom företaget har bidragit i att ta fram nödbostäderna. Varje bostad är 16,9 kvadratmeter, isolerad och byggd för att vara lätt att montera ner och flytta.

– Vi har utrustat bostäderna med sådant som vi vet efterfrågas i krissituationer. Vår solcellslösning kommer förutom belysning även göra det möjligt att ladda mobiler och datorer. På så sätt har de boende bättre möjligheter att få till sig information om det aktuella säkerhetsläget och kan hålla kontakt med omvärlden, säger Joakim Henriksson.

Bostäderna kommer att tas emot av en ukrainsk hjälporganisation i västra Ukraina i april. Gemensamma skyddsrum, toaletter och kök ska finnas i närheten på platsen i Ukraina.

– Vi kommer att hålla löpande kontakt med vår samarbetspartner för att ta emot synpunkter från familjerna. Det kommer vi ta med oss i vårt fortsatta arbete som förhoppningsvis leder till att vi kan bygga fler bostäder till människor i kris runtom i världen, säger Joakim Henriksson.   

#bostäder #obos #ukraina
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0