Byggindustrin
2 min lästid

Fokus på CO2 när Veidekke bygger på tunnlar

23:e augusti 2023, 07:24
Fokus på CO2 när Veidekke bygger på tunnlar
Per Olof Elmqvist, Veidekke. Foto: Branschaktuellt.
Christopher Blanck Christopher Blanck
Like 0

I Hagastaden, som börjar resa sig mellan Solna och Vasastaden, håller Veidekke på att lägga grunden ovanpå tunnlarna för det nya Bellmansgaraget, där det sedan ska stå två bostadskvarter om fyra huskroppar med anslutande brobanor.

– Veidekke är väldigt aktiva i Hagastaden och vi har varit här sedan 2007 när vi arbetade med Norra länken. Projektet Bellmansgaraget är ett projekt där vi arbetar med en kund, Atrium Ljungberg, som utvecklar och bygger hela tiden. Vi arbetar i samverkan med kunden och har varit involverade sedan fas 1, säger Per-Olof Elmqvist, projektchef för Bellmansgaraget från Veidekke, och fortsätter:

– Det är många parter som är inblandade i det här projektet som är komplext. Utan samverkan hade det inte fungerat.

Tydligt fokus på CO2

Per-Olof Elmqvist berättar att projektet inte är i full drift utan att man nu väntar på bygglov innan man kommer vidare. Däremot är en av broarna färdig.

– I ett sådant här projekt finns det många utmaningar och mycket som ska falla på plats. Hagastaden är väldigt unik och en av de dyraste platserna att bygga på i hela landet, säger han.

Ett av projektets stora fokusområdet är utsläppet av CO2. Där arbetar man aktivt med val av material och transporter för att minska utsläppet berättar Per-Olof Elmqvist.

– Med vår kunskap hjälper vi kunderna att göra projektet grönt. Vi byter material och tittar på transporterna för att minska utsläppet. Det får kosta lite mer, bara det kommer från rätt ställe, säger han.

När garaget väl är färdigbyggt kommer det innehålla både fordons- och cykelparkering.

#veidekke
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0