Byggindustrin
2 min lästid

Två stora fönstertillverkare varslar hundratals

1:a juni 2023, 07:15
Två stora fönstertillverkare varslar hundratals
Bildkälla: Svenska Fönster.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Elitfönsters varsel gäller 125 kollektivanställda och 40 tjänstemän och omfattar medarbetare i Vetlanda, Lenhovda och Växjö.

– Det här är ett oerhört tråkigt besked att behöva lämna. Men som marknaden ser ut just nu måste vi anpassa vår verksamhet för att kunna vara hållbara och lönsamma över tid. Vi är väldigt måna om att tillsammans med våra fackliga representanter hitta bra lösningar på övertaligheten, säger Jonas Hernborg VD på Elitfönster.

Elitfönster omsatte cirka 2,3 miljarder kronor under 2022 och har cirka 950 anställda i Vetlanda, Lenhovda och Växjö i Småland.

– Vi vet att det finns ett underliggande stort behov av renovering, energieffektivisering och fler bostäder. Elitfönsters långsiktiga satsningar ligger fast så att vi är redo den dagen marknaden vänder upp igen, säger Jonas Hernborg VD på Elitfönster.

Förhandlingar med fackliga parter kommer att inledas snarast.

Vad gäller Svenska Fönster beskrivs åtgärderna som “en omorganisation som kommer att innebära övertalighet i antalet anställda”.

– Omvärldsläget och en fortsatt vikande marknad inom byggsektorn har inneburit en kraftigt minskad orderingång för Svenska Fönster. För att vi ska kunna planera långsiktigt och fortsätta vara en ledande aktör i branschen är det nödvändigt att vi gör anpassningar i organisationen, inte minst för att vi ska kunna skala upp igen när marknaden återhämtar sig, säger Henrik Kjeldsen, Vice President, Commercial på Dovista, koncernen där Svenska Fönster ingår.

Läs även:

Efter bostadsraset: Regeringen håller krismöte
30:e maj 2023
Bostad
Efter bostadsraset: Regeringen håller krismöte
Byggföretagen: “Värsta krisen sedan 1990-talet”.
#elitfönster #svenska fönster #varsel
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0