Byggindustrin
2 min lästid

Spikat: de bygger halvön på Masthuggskajen

4:e maj 2022, 13:03
Spikat: de bygger halvön på Masthuggskajen
Visionsbild av halvön på Masthuggskajen. Bild: Kanozi Arkitekter
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Kontraktet är värt 1,3 miljarder och byggstarten planeras ske till sommaren.

— Halvön är ett konkret sätt att förverkliga Vision Älvstaden och ge göteborgarna tillgång till vatten mitt i centrala stan. Vi är mycket stolta över att få vara med och göra det möjligt, säger Lena Andersson, vd Älvstranden Utveckling, i ett pressmeddelande om kontraktet.

Halvön ska byggas i vattnet vid förlängningen av Rosenlundskanalen, norr om Järntorget och ytan som ska anläggas är på två hektar.

— Vi är mycket glada och stolta över att ha blivit utvalda som entreprenörer. Arbetet på vatten och de speciella grundförhållandena på plats kräver både specialutrustning och erfaren personal och här kan vi utnyttja vår mångåriga erfarenhet av grundläggningsarbeten och hamnbyggen i Sverige, säger Ole Steen Christensen, projektchef Per Aarsleff A/S.

Prekvalificering har tillämpats för upphandlingen, där tre av de företag som ansökte om att få lämna in anbud var kvalificerade att gå vidare. Kontraktet för Aarsleffs anbud skrevs under den 3 maj.

— Det är högt tryck på anläggningsmarknaden nu och det är flera större projekt som har svårt att få in anbud över huvud taget. Att vi får in anbud som möter våra högt ställda krav är ett tecken på vilken prestige det ligger i att vara med och bygga ut Masthuggskajen, säger Lena Andersson.

Grundläggningen av halvön beräknas komma i gång efter sommaren.

— Snart kommer Aarsleff att etablera sig på Masthuggskajen och om allt går som planerat ska grundläggningen av halvön vara klar hösten 2025, säger Anders Ydreskog, projektchef för halvön på Älvstranden Utveckling.

De första byggnaderna på halvön beräknas vara klara för inflyttning 2027.

#Älvstranden utveckling #halvö #masthuggskajen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0