Byggindustrin
2 min lästid

Byggen akutstoppas: Nya brister har upptäckts

25:e februari 2022, 15:16
Byggen akutstoppas: Nya brister har upptäckts
Foto: Johan Nilsson/TT
Redaktionen Redaktionen
Like 0

Enligt ett pressmeddelande från Arbetsmiljöverket gjordes inspektionerna den 22-24 februari vid byggarbetsplatser i Funäsdalen, Vemdalen, Storhogna och Klövsjö, där flera olika byggföretag kontrollerades. Den här gången var Arbetsmiljöverket och Skatteverket på plats för att inspektera främst arbetsmiljörisker och att arbetstagare är inskrivna i personalliggare.

Arbetsmiljöverket inspekterade sammanlagt 16 byggföretag, som resulterade i flera omedelbara förbud mot fortsatt arbete där det fanns risk att falla från höga höjder. Det fanns även brister i säkerheten kring maskiner, farliga kemikalier och städning, samt i arbetsmiljöplaner som ska beskrivna riskerna på byggarbetsplatsen.

Arbetsmiljöverket meddelar att myndigheten kommer ställa krav på att bristerna rättas till och att sanktionsavgifter kan komma att bli aktuella.

Återbesök visade nya brister

– Vi hittade flera brister i arbetsmiljön när vi var här i höstas och ser att det fortfarande finns ett behov av vår närvaro i området. De företag som vi nu följde upp hade tyvärr återigen brister i sin arbetsmiljö. Dessutom kan vi konstatera att det även denna gång är flera utländska arbetsgivare som inte anmäler sina arbetstagare till Arbetsmiljöverket som utstationerade, säger Maria Björklund, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Skatteverket kontrollerade personalliggare hos totalt 22 företag. På några byggarbetsplatser arbetade personer utan att vara inskrivna för arbetspasset, vilket är grund för avgift. Men på andra byggarbetsplatser var alla byggarbetare inskrivna i personalliggaren som de skulle. Några av byggarbetsplatserna, som besöktes för att följa tidigare kontroller, visade sig sköta sina personalliggare på ett bättre sätt nu.

Om myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet
  • Åtta myndigheter jobbar tillsammans för att motverka arbetslivskriminalitet – stoppa fusk och regelbrott i arbetslivet.
  • De samverkande myndigheterna inkluderar Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Myndigheterna gör löpande oanmälda kontroller tillsammans på arbetsplatser där det finns risk att arbetslivskriminalitet förekommer och därefter uppföljande utredningar.
  • Varje myndighet kontrollerar utifrån sitt uppdrag och sin lagstiftning, på uppdrag av regeringen.
  • Över 6 000 gemensamma kontroller har genomförts de senaste åren.

Källa: Arbetsmiljöverket

#arbetsmiljöbrist #arbetsmiljöverket #arbetsrisk #byggarbetsplatser
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0