Byggindustrin
2 min lästid

De ska bygga jätteanläggningen

23:e september 2021, 08:43
De ska bygga jätteanläggningen
Site Zero
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

I Motala byggs världens största och modernaste anläggning för plaståtervinning. Nu har första spadtaget tagits och uppdraget som totalentreprenör för bygget har gått till Gärahovs Bygg.

För tre år sedan fick Gärahovs Bygg i uppdrag av Svensk Plaståtervinning (SPÅ) att anpassa Europas effektivaste anläggning för plaståtervinning i Motala. Nu har Gärahovs Bygg fått nästa uppdrag av SPÅ – att bygga den nya jätteanläggningen Site Zero.

– Vi var mycket nöjda med Gärahovs Bygg efter förra projektet. De är väldigt lösningsorienterade och har en kompetens att tänka utanför boxen med smarta lösningar som kapar kostnaderna. Att vi har haft ett mycket bra samarbete tidigare och känner varandra väl är självklart också en stor fördel, säger Mattias Philipsson, vd för Svensk Plaståtervinning, i ett pressmeddelande.

Det första spadtaget togs i september och om drygt två år ska världens största och modernaste anläggning för plaståtervinning stå klar. Befintliga lokaler ska byggas om till en anläggning på cirka 60 000 kvadratmeter, och för Gärahovs Bygg är det en stor utmaning att anpassa den gamla industrilokalen till de högt ställda kraven på den kommande processinstallationen.

– Det är en enorm processanläggning som ska etableras med begränsningar i höjder och olika brandsektioneringar. Det är mycket som ska synkas ihop, allt från förberedande installationer inom el till belysning, luft och annat, säger Johan Carlsson, distriktschef på Gärahovs Bygg i Linköping, och avslutar:

– Det är ju enorma mängder plast som behöver samlas in och återvinnas och detta är ju ett fantastiskt steg i rätt riktning. SPÅ har ett väldigt viktigt uppdrag här och jag är övertygad om att vi även denna gång kommer att lyckas på ett bra sätt tillsammans i Motala.

Läs mer om Site Zero här.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0