Industri Tillverkning
2 min lästid

Miljardinvestering i plaståtervinning

31:a augusti 2021, 22:58
Miljardinvestering i plaståtervinning
Site Zero
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Svensk Plaståtervinning som till stora delar ägs av det svenska näringslivet, storsatsar och bygger världens största och modernaste anläggning för plaståtervinning, Site Zero i Motala.

Svensk Plaståtervinning rekordinvesterar nu en miljard kronor i en vad bolaget beskriver en ”hypermodern” anläggning som kommer stå färdig 2023.

”Den befintliga anläggningen i Motala är redan idag Europas effektivaste och den utvecklas nu med nästa generations teknik”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Vi fördubblar vår kapacitet och kommer att kunna hantera 200 000 ton plastförpackningar per år. Det skapar förutsättningar för att ta emot och på sikt återvinna alla plastförpackningar från svenska hushåll, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

Enligt Svensk Plaståtervinning kommer i princip all plast kunna återvinnas. Idag kan anläggningen sortera ut fyra sorters plast – i framtiden kommer tolv plasttyper kunna sorteras och återvinnas på Site Zero. Även förpackningar bestående av sammansatta plastmaterial kommer att kunna avskiljas och återvinnas kemiskt eller bli nya kompositprodukter.

– Det finns ingen annan anläggning i världen i dag som har den förmågan. Vi förbereder även för att kunna tvätta och granulera plasten i nästa skede, vilket beräknas vara klart 2025. Då kan hela vårt plastflöde bli cirkulärt – i Sverige, berättar Mattias Philipsson.

Site Zero kommer att vara helt klimatneutral med noll utsläpp. Anläggningen drivs av förnybar energi och den lilla del plast och övrigt avfall som inte kan återvinnas kommer att kunna skickas till energiutvinning utan klimatutsläpp, så kallad CCS, Carbon Capture Storage. Det finns även planer på att producera egen förnybar energi med solceller på byggnadens stora platta tak.

– Den här investeringen skapar förutsättningar för att göra Sverige världsledande inom plaståtervinning. Att få göra det tillsammans med våra producentkunder och ägare, som består av stora delar av det svenska näringslivet, känns mycket inspirerande, säger Mattias Philipsson.

Även Naturvårdsverket bidrar med finansiering på drygt 180 Mkr via Klimatklivet.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0