Uncategorized
2 min lästid

Arkitekttävlingen om Tullinge Idéhus avgjord

10:e oktober 2013, 14:04
Arkitekttävlingen om Tullinge Idéhus avgjord
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Vid en ceremoni i Tullinge på torsdagen den 10 oktober korades Wingårdhs förslag ”RUT” till vinnare i arkitekttävlingen om Tullinge Idéhus i Botkyrka.

– Ofta har vi fått höra att Tullinge är i behov av mötesplatser och aktiviteter. Tanken bakom idéhuset är att det ska bli just en sådan mötesplats och på så sätt också en viktig del av Tullinges utveckling, säger Katarina Berggren, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun.

Det vinnande förslaget är inlämnat av Wingårdh Arkitektkontor genom arkitekterna SAR/MSA Gert Wingård och Jonas Edblad i samarbete med SLA genom landskabsarkitekt MAA MDL Stig L Andersson och arkitekt MAA Nanna Grøn Sørensen.

Juryns motivering lyder:
”RUT är en byggnad som ger många värden till Tullinge centrum och som kommer att bidra till att det blir attraktivt och fullt av liv. Byggnaden har en mycket öppen sida mot centrums gångstråk som gör att det som sker i huset hela tiden kommer att vara närvarande i centrum. Genom sin attraktion kommer byggnaden att bli ett landmärke för Tullinge centrum. Byggnaden är flexibel och kan anpassas till olika aktiviteter och behov över tiden på ett sätt som gör att den är mycket tillåtande för spontana initiativ och en sprudlande verksamhet.”

– Det här känns kul! Alla arkitekter gillar att rita kulturbyggnader, säger Gert Wingård. Byggnaderna ska kunna möta många människor och det kräver omsorg om miljön, inte minst inomhus.

Fyra internationellt erkända tävlanden
I april 2013 inbjöd Botkyrka kommun i samarbete med Sveriges Arkitekter fyra arkitektkontor att lämna förslag på Tullinge Idéhus i en inbjuden tävling. De övriga tävlande var:
–           Zaha Hadid Architects + Gross Max
–           Estudio Barozzi Veiga + Hermansson Hiller Lundberg Arkitekter + Paju Arkitektur och Landskap
–           Dorte Mandrup Arkitekter + Kontur arkitektkontor + Hosper Sweden + Mandaworks.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0