Flyg
2 min lästid

Ny prognos: Återhämtningen för krisbransch dröjer

19:e april 2021, 15:46
Ny prognos: Återhämtningen för krisbransch dröjer
Foto: Transportstyrelsen
Fredrik Fahlman Fredrik Fahlman
Like 0

Endast en svag ökning av antalet passagerare har skett i år. Efterfrågan väntas ta fart först 2022 – men endast förutsatt minskad smittspridning, enligt en prognos från Transportstyrelsen.

Det kommer att ta längre än väntat för flygbranschen att komma på fötter igen, enligt en prognos för åren 2021–2027 som Transportstyrelsen släppte under måndagen.

– Flygindustrin befinner sig i den värsta kris som branschen någonsin utsatts för och följderna är i dagsläget svåra att överblicka. Den ökning av passagerare som vi trodde skulle komma under sommaren uteblir med stor sannolikhet på grund av flera olika faktorer som hög smittspridning, fördröjd vaccintakt och fortsatta reserestriktioner, säger Simon Posluk, enhetschef vid avdelning Sjö- och luftfart på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Under 2019 gjordes drygt 22 miljoner resor till och från Sverige. 2020, när pandemin slog till, sjönk antalet till en knapp fjärdedel av det. Prognosen för i år är 6 miljoner resor.

Transportstyrelsen beräknar att resandet kan komma i gång igen på allvar nästa år, då myndigheten bedömer att 14,4 miljoner resor kan göras – under rätt förutsättningar.

– Det förutsätter att smittspridningen minskar, att reserestriktionerna lättas upp och att vaccinationstakten fortsätter att öka, säger Posluk.

Under den undersökta perioden beräknas inte flygtrafiken komma tillbaka till nivåerna som rådde före pandemin, och 2027 förutspås antalet resenärer ligga på knappt 18,9 miljoner. Det förklaras bland annat med att affärsresandet får en kvarstående beteendeförändring, då allt fler fysiska möten ersätts av digitala.

#flyg #flygresor #personresor #transportstyrelsen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0