Gas
10:e juni 20202 min lästid

Partnersamarbete ska minska trafikutsläppen

10:e juni 20202 min lästid
Partnersamarbete ska minska trafikutsläppen
Fotograf: John Wihlborg
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Under två månader ska Orklas transporter köras på flytande biogas mellan lager i Helsingborg och Fågelmara i Blekinge. Projektet är ett samarbete mellan Orkla, Gasum och Volvo Lastvagnar för att minska utsläppen i trafiken.

Biogas utvinns av organiskt avfall och i tillverkningsprocessen bildas även ekologisk biogödsel, vilket bidrar till en cirkulär ekonomi. Genom att använda biogas istället för fossil diesel ska utsläppen av CO2 minska med upp till 90 procent.

– Testperioden är både ett sätt för oss att öka kunskapen om gas som fordonsbränsle både internt och hos våra transportörer och att tillsammans skapa förändring för att minska utsläppen i transportsektorn. Vi vill påverka våra transportörer till mer hållbara val och vi ser att vi måste göra detta tillsammans. För att det ska fungera krävs att åkerierna byter bil och att vi som transportköpare väljer alternativa bränslen, samt att det finns tankstationer att tillgå, säger Emelie Zakrisson, Category Manager Energy, Orkla i ett pressmeddelande.

Förhoppningen i testet är att de samarbetsparters som är med i testet ser att gaslastbilar både sänker drivmedelskostnader och utsläppen utan att göra negativ påverkan på prestanda. För Orklas del kommer testperioden, som startar i början av juni, att utvärderas utifrån de miljömässiga och ekonomiska effekterna som ligger till grund för transportupphandlingen som sträcker sig över en längre period.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0