Teknik
1 min lästid

Ny svensk forskning på robotnavigering

15:e juni 2018, 15:25
Ny svensk forskning på robotnavigering
Saeed Gholami Shahbandi bedriver forskning på robotnavigering. Foto: Ida Fridvall
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I en avhandling av en doktorand från Högskolan i Halmstad föreslås nya tekniker för robotnavigering. 
– Robotisk kartläggning är ett avancerat forskningsområde som bygger på stora förbättringar, säger Saeed Gholami Shahbandi.

Robotnavigering inom serviceuppgifter föreslås förbättringar. Det skriver doktoranden Saeed Gholami Shahbandi vid Akademin för informationsteknologi vid Högskolan i Halmstad i sin avhandling från 14 juni.
– Robotisk kartläggning är ett avancerat forskningsområde som bygger på stora förbättringar inom robotik, maskininlärning och datorseende. En sådan omfattande forskningsdisciplin har gjort det möjligt att utveckla metoder som kan hantera utmanande miljöer som lager- och kontorsbyggnader eller bostäder, säger Saeed Gholami Shahbandi, i ett pressmeddelande.

Robotnavigering sker genom sematiska kartor

Robotnavigeringen omfattar de så kallade sematiska kartorna, som är information med syftet att kartlägga var till exempel allt från väggar till stolar befinner sig. Detta menar Saeed Gholami Shahbandi kan utvecklas genom att få in mer information av omgivningen från kameror och laser.
– På en yta där robotar och människor arbetar sida vid sida är det viktigt att robotarna är “lydiga” och medvetna om sin omgivning. Semantiska kartor är ett sätt att ge roboten denna utökade förståelse.

#forskning #högskola #navigering #robot #teknik
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0