Lager
29:e november 20173 min lästid

Det omsatte Elgiganten under Black Friday

29:e november 20173 min lästid
Det omsatte Elgiganten under Black Friday
Under Black Friday omsatte Elgiganten för 511 miljoner kronor. Bildkälla: Elgiganten
Hans Grindal Hans Grindal
Like 0

Elgigantens högt ställda förväntningar inför Black Friday överträffades med råge. Under ett drygt dygn (kl 22:00-23:59) omsattes varor för 511 miljoner kronor vilket ger nytt handelsrekord och en ny milstolpe i svensk detaljhandelshistoria, oavsett bransch.

– Vi hade räknat med nya rekordnivåer i försäljning och kundbesök, men det här överträffar våra förväntningar med råge. Under ett drygt dygn omsätter vi produkter för 511 miljoner kronor, vilket är nytt handelsrekord, inte bara för oss och för branschen, utan för svensk detaljhandel i stort, säger Niclas Eriksson, VD på Elgiganten.

Under Black Friday registrerades 1,6 miljoner kundbesök i varuhusen och till nätbutiken. Försäljningen ökade i samtliga kanaler, men e-handeln var den stora vinnaren med en fördubblad försäljning jämfört med förra året. Här lades en beställning varannan sekund. Kundtillströmningen innebar initialt att Elgigantens nätbutik blev trögsurfad med långa väntetider i kassan.

– Trots att vi tredubblat serverkapaciteten så blev det svårhandlat initialt när alla kunder strömmade till. Totalt sett kan vi konstatera att e-handeln ökade radikalt samtidigt som den var mer jämnt fördelad över hela dygnet i år, där en betydligt större andel kunder valde att handla på fredag morgon, säger Niclas Eriksson.

Framgångsfaktorerna stavas bra produkttillgång och möjligheten för kunderna att handla via flera kanaler. Effektiv logistik och lagerhantering vid centrallagret i Jönköping är också en förutsättning för att kunna genomföra den här typen av intensiva kampanjer.

– Den i särklass största framgångsfaktorn är ändå medarbetarna som jag bara måste lyfta fram i ett sånt här sammanhang. Det är deras enorma engagemang och omsorg för kunderna som gör att vi hela tiden utvecklas och blir bättre. Det är tack vare dom vi hela tiden kan skörda nya framgångar, säger Niclas Eriksson.

Stora TV-apparater, mobiltelefoner, högtalare, surfplattor, datorer och hörlurar var några av storsäljarna under Black Friday. Samtidigt noteras en kraftig ökning i försäljningen av vitvaror jämfört med föregående år. Storsäljarna här var tvättmaskiner och robotdammsugare.

– Black Friday är en dag då väldigt många väljer att handla till hushållet. Många väljer också att inleda julklappsinköpen och sett till det så har julhandeln verkligen fått en flygande start i år. Nu går vi in i årets viktigaste period med massor av ny energi att hjälpa alla kunder med deras hårda paket. Våra produkter är otroligt viktiga för människor idag, så vi förväntar oss en fortsatt hög kundtillströmning framöver, säger Niclas Eriksson.

Elgiganten har valt att förlänga öppet köp-perioden så att den gäller från och med Black Friday till och med den 24 januari, så kunderna kan känna sig helt trygga med sina inköp.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0