Företag & Affärer
2 min lästid

Stort tågavtal klart

6:e april 2022, 08:52
Stort tågavtal klart
Det första tåget beräknas kunna sättas i trafik under 2026. Pressbild/Alstom
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

SJ kommer att köpa 25 nya snabbtåg av modellen Zefiro Express från tågtillverkaren Alstom. De kommer att bli de snabbaste tågen någonsin på svensk järnväg skriver SL, med en topphastighet på 250 kilometer per timme. Affären är värd ungefär sju miljarder kronor.

Det är för att möta det ökade intresset för klimatsmarta, bekväma och effektiva tågresor som SJ tecknat avtal med Alstom om 25 nya snabbtåg och en option på upp till ytterligare 15 tåg. Tågen ska användas för fjärrtågtrafik mellan storstäder i Sverige men även för gränsöverskridande trafik till Danmark och Norge.

Enligt SJ kommer de nya snabbtågen ha den absolut senaste tekniken och nå en ny topphastighet för svensk tågtrafik, med sina 250 kilometer per timme. Tågen kommer att komplettera SJs upprustade flotta av X 2000.

Alla system i de nya snabbtågen är teknikledande med exempelvis effektiv uppkoppling och radiotransparenta fönster, tysta ljuddämpade vagnar och tåget ska dessutom kunna förflyttas med batteridrift för att hantera störningar i elförsörjningen på linjen.

– Det här är en fantastisk satsning som vi nu gör och som blir ytterligare ett bevis på att SJ är framtidens sätt att resa. Jag är övertygad om att våra kunder kommer att uppskatta våra nya tåg, med hög hastighet, riktigt bra komfort med sköna stolar och bra ljus, samt goda möjligheter att både jobba och koppla av under resan, säger SJs fordonsdirektör Arvid Fredman i ett pressmeddelande.

SJ fattade beslut om tilldelning av avtalet till Alstom den 20 december 2021 efter genomförd upphandling. Avtalet mellan parterna tecknades i dag den 5 april 2022. Det första tåget beräknas kunna sättas i trafik under 2026.

– På Alstom är vi oerhört stolta över att få leverera dessa nya snabbtåg till SJ. Med vår erfarenhet från flertalet snabbtågsprojekt världen över ser vi hur dessa förändrar möjligheterna att resa. Snabbtågen fyller en viktig funktion som det primära alternativet till flygresor, då det är praktiskt, bekvämt och snabbt. Vi tackar SJ för deras fortsatta förtroende för oss, säger Maria Signal Martebo, vd på Alstom Sverige.

#alstom #järnväg #miljardavtal #sj #snabbtåg #x2000
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0