Transport & Logistik
2 min lästid

Premiär för miljövänliga bränsletransporter i Katrineholm

29:e augusti 2016, 13:33
Premiär för miljövänliga bränsletransporter i Katrineholm
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Tekniska verkens kraftvärmeverk i Katrineholm tar ytterligare ett steg mot bolagets vision att bygga världens mest resurseffektiva region. Under tisdagen anländer den första miljövänliga tågtransporten från Norge med returträ till Kraftvärmeverket i Katrineholm.

På tåget finns åtta containrar (320 m3/80 ton)och planen är att ett till två tåg i veckan ska leverera 3000-6000 ton returträ, vilket motsvarar cirka 10 procent av årsförbrukningen i Katrineholm.

De miljövänligare tågtransporterna har blivit verklighet tack vare ett samarbete mellan Katrineholms kommun, KRP, Katrineholms Logistikcentrum, leverantören Norsk Gjenvinning och transportören Green Cargo, efter flera års diskussioner. Om det hela faller väl ut är tanken att frakta en större mängd bränsle via tåg framöver, som sedan mellanlagras på Logistikcentrum för att minska vägtransporterna ytterligare.

Tekniska verkens mål är att minska miljöbelastningen så mycket som möjligt. Redan genom att köra en mindre mängd på tåg, minskas CO2 utsläppen med ca 70 000 kg.

Fakta:
Kraftvärmeverket i Katrineholm har 1500 fjärrvärmekunder och producerar 200 GWH fjärrvärme vilket motsvarar årsbehovet för 9000 villor. De gör också 25 GWh el per år, som är cirka 8 procent av Katrineholms kommuns elbehov. Allt produceras med hjälp av träbränslen (99 procent) där 80 procent är återvunnet trä och 20 procent är skogsbränsle, och en liten del olja vid köldtoppar på vintern (1 procent).

#katrineholm #kraftvärmeverk
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0