Transport & Logistik
2 min lästid

Sundsvalls kommun köper kombiterminalen

24:e juni 2015, 14:37
Sundsvalls kommun köper kombiterminalen
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Sundsvalls kommun tar över kombiterminalen i Sundsvall från och med 1 juli. På sikt ska verksamheten flyttas till logistikparken. Under måndagen skrevs de sista avtalen på med Jernhusen.

Sundsvalls kommunfullmäktige beslutade den 25 maj att Sundsvalls kommun, via det egna fastighetsbolaget SKIFU, förvärvar fastigheten av Jernhusen, där kombiterminalen ligger.

Förvärvet av terminalen är ett viktigt led i att kunna flytta godshanteringen i kombiterminalen, från centrala Sundsvall ut till hamnområdet, när logistikparken är klar. Platsen där kombiterminalen idag ligger behövs för att utveckla resecentrum och andra stadsutvecklingsplaner.

– Vi vill knyta ihop transportslagen för gods i hamnområdet för att näringslivet ska få tillgång till effektiva och hållbara transportlösningar. Vi vill också utveckla kombitrafiken i Sundsvall, vilket är viktigt för miljön. I centrala Sundsvall kommer kommunen att utveckla ett resecentrum och knyta ihop transportmöjligheter för människor, säger Åke Jonsson, vd Sundsvall Logistikpark AB.

Kombiverksamheten kommer att fortsätta som vanligt på befintlig terminal. När den nya är klar i logistikparken, flyttas verksamheten dit, och terminalen i centrum stängs.

– När Sundsvall Logistikpark tar över Jernhusens kombiterminal får regionen bättre möjlighet att ytterligare utveckla logistiken för framtidens behov. Detta ökar förutsättningarna att nå målet om ökad kombitrafik i Sverige och mer hållbara transporter, som är en viktig faktor för ett hållbart samhälle, säger Micael Svensson, affärsområdeschef på Jernhusen.

Förvärvet innebär att Sundsvalls kommuns Industrifastighetsutveckling AB (SKIFU) köper fastigheten Östermalm 1:35 (kombiterminalen) och driftavtalet (avtal om drift av kombiterminal). Sundsvall Logistikpark AB hyr marken av SKIFU och köper driftavtalet. Därmed ansvarar Sundsvall Logistikpark AB för att en operatör driver kombiverksamheten. Övertagandet sker första juli i år. Nuvarande operatör, Logent, fortsätter driften enligt gällande avtal.

Sundsvall Logistikpark innebär att Sundsvalls hamn byggs ut med en containerhamn, kombiterminalen flyttas till hamnområdet med elektrifierad järnväg. Etableringsytor för logistikverksamhet anläggs också i anslutning till kombiterminalen.Allt beräknas stå klart 2020.

#jernhusen #kombiterminal #logistikfastighet #sundsvall
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0