Transport & Logistik
2 min lästid

Samtrafikförbundet och Kollektivtrafikförvaltningen går samman

5:e januari 2015, 08:26
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Från och med årsskiftet bildar Västmanlands Samtrafikförbund och Kollektivtrafikförvaltningen i Landstinget Västmanland en ny gemensam organisation. Verksamheten kommer att bedrivas inom Kollektivtrafikförvaltningen.

Samtrafik är ett kommunalförbund som utgör en gemensam organisation för planering och drift av transporter för bland annat sjukresor, färdtjänst och skolskjuts. Medlemmar i Samtrafik är Västerås, Sala, Hallstahammar och Surahammar kommuner samt Landstinget Västmanland. Tidigare under 2014 fattade medlemmarna beslut om att Samtrafik ska bilda en ny gemensam organisation med Kollektivtrafikförvaltningen i Landstinget Västmanland.

Förhoppningarna är bland annat att den nya organisationen effektivare ska kunna använda de resurser för trafikplanering, kundkontakt och upphandling som finns hos de båda tidigare organisationerna. Bland annat kommer en samlokalisering ske under senvinter i gemensamma lokaler på Ängsgärdet i Västerås.

– Målsättningen är att kunna samordna båda verksamheterna, och på så sätt hitta effektivare lösningar i både trafikplaneringen och Kundcenterdelarna, berättar Maria Linder förvaltningschef.

För resenärer och övriga intressenter innebär det inga förändringar. Det är samma kontaktpersoner och telefonnummer som tidigare och resenärerna kommer att mötas av samma fordon som förut. Den enda skillnaden är att namnet Samtrafik ändras till Kollektivtrafikförvaltningen Västmanland.

– I och med det här samgåendet tar vi ett helhetsgrepp över all kollektivtrafik i länet, vilket kommer gynna alla parter” säger Landstingsrådet Tommy Levinsson (S) och ordförande i Kollektivtrafiknämnden.

Kollektivtrafikmyndigheten är en myndighet inom Landstinget Västmanland som sedan 1 januari 2012 har fullt ansvar för den regionala kollektivtrafiken i länet. Tillsammans med det av Landstinget Västmanland helägda dotterbolaget Västerås Lokaltrafik (ABVL), marknadsför man kollektivtrafikresandet i Västmanland genom varumärket VL.

#abvl #kollektivtrafik #samtrafik #västmanland
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0