Transport & Logistik
1 min lästid

Det ska få transportsektorn att nå klimatmål

30:e augusti 2018, 11:28
Det ska få transportsektorn att nå klimatmål
Godstransporter ska bli fossilfria enligt Sveriges klimatmål. Bildkälla: Netport Science Park.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Ett tolvårigt innovationsarbete ska hjälpa godstrafiken att nå Sveriges klimatmål. Akademier, institut, industrin och myndigheter samverkar för att sänka koldioxidutsläppen. 

Forsknings- och innovationsprogrammet Triple F, som står för Fossil Free Freight, har nu lämnat stationen. Till 2030 ska akademin, institut, näringslivet och offentliga samhällsaktörer gå ihop i en rad projekt för att nå slutstationen: fossilfria godstransporter.

“Transportsektorns omställning en nyckel”

Det är tre utmaningar som ska nås. Det är ett mer transporteffektivt samhälle, energieffektiva och fossilfria fordon samt ökad andel av förnybara drivmedel.
Transportsektorns omställning är en nyckel för att vi ska nå våra högt uppsatta klimatmål. Den satsningen är stor, men utmaningarna är ännu större, säger Maria Oscott, blivande programföreståndare och samordnare från Lindholmen Science Park i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Enligt Sveriges klimatmål till 2045

Trafikverket finansierar projektet med 290 miljoner kronor över 12 år och i framtiden kommer programmet att söka finansiering från andra aktörer för att uppnå målen.
Programmet är en del av Sveriges klimatmål om att bli ett av världens första fossilfria länder till 2045, varav 70 procent av fossilutsläppen ska reduceras till 2030.

 

#fossilfritt #innovation #klimat #klimatneutral #regeringen #tåg #trafikverket #transport
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0