Transport & Logistik
3 min lästid

Rekordmånga exportföretag vill anställa

25:e november 2021, 11:02
Rekordmånga exportföretag vill anställa
Pressbild / Volvo Truck Corporation.
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Totalt 55 procent av de stora exportföretagen räknar med att öka antalet anställda i Sverige under det kommande året. Det är den högsta siffran sedan mätningen började år 2013. Samtidigt tror rekordlåga tre procent att personalstyrkan i Sverige kommer att minska de närmaste 12 månaderna.

– Så här ambitiösa sysselsättningsplaner har vi aldrig sett tidigare. Det vittnar om att exportnäringen ser en fortsatt stark konjunktur framför sig och därför behöver rekrytera, säger Magnus Montan, vd för Svensk Exportkredit.

Barometern fortsätter att visa ett starkt samband mellan orderingång och sysselsättningsplaner. Andelen exportföretag som tror på ökad orderingång är lika många som anger rekryteringsbehov under det kommande året.

– En del företag återanställer efter att de tvingades säga upp personal under pandemin och många har också ett ökat rekryteringsbehov på grund av den starka konjunkturen. Rätt kompetens och god tillgång till finansiering kommer vara avgörande för att till exempel kunna investera i grön omställning, vilket långsiktigt stärker den svenska exportindustrin, säger Magnus Montan.

Antalet anställda hos de stora exportföretagen väntas öka även utomlands, men inte i lika hög omfattning som i Sverige. Nästan fyra av tio företag, 37 procent, räknar med att anställa fler personer utomlands, medan endast tre procent räknar med att minska antalet anställda utomlands.

– Allt fler vaccinerar sig världen över och samhällen öppnar upp, det ökar både produktion och efterfrågan. Den globala efterfrågan på hållbara lösningar har aldrig varit större och det gynnar svenska exportföretag, säger Magnus Montan, vd på SEK.


Om undersökningen

Exportkreditbarometern har genomförts sedan 2013 och vänder sig till exportföretag med en omsättning på minst 25 miljoner kronor. 200 exportföretag har svarat på undersökningen som genomfördes under perioden 1-29 oktober 2021. Höstens fullständiga rapport presenteras den 30 november.

Fråga: Väntas antalet anställda i Sverige under de kommande 12 månaderna ha:
Ökat                                     55 procent (48 procent i vårens mätning)
Oförändrad                          42 procent (49 procent)
Minskat                                  3 procent (3 procent)

Fråga: Väntas antalet anställda utomlands under de kommande 12 månaderna ha:
Ökat                                     37 procent (28 procent i vårens mätning)
Oförändrad                          60 procent (71 procent)
Minskat                                  3 procent (1 procent)

Källa: Exportkreditbarometern

#barometer #exportindustrin #exportkreditbarometern #svensk exportkredit
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0