Transport & Logistik
2 min lästid

Alfa Laval och Wallenius bildar nytt bolag

30:e juni 2021, 11:05
Alfa Laval och Wallenius bildar nytt bolag
Tom Erixon, vd för Alfa Laval och Jonas Kleberg, ordförande och koncernchef för Wallenius.
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Alfawall Oceanbird är namnet på det nya bolag som nu bildas genom ett 50/50 joint venture mellan Alfa Laval och Wallenius. Det nya bolaget ska leverera innovativa lösningar för vinddrivna fartyg.

I syfte att radikalt minska den marina industrins koldioxidutsläpp går nu Alfa Laval samman med Wallenius-gruppen i ett gemensamt bolag: AlfaWall Oceanbird. Avtalet tecknades den 28 juni och planen är att ha det första Oceanbird-systemet installerat ombord på fartyg inom fem år.

Den första installationen kommer att göras på ett transatlantiskt lastfartyg för bilar med en kapacitet på 7000 fordon och med en genomsnittlig hastighet på 10 knop. AlfaWall Oceanbird kommer att utveckla vinddriftssteknologi som fungerar på samtliga fartygstyper. 

Lösningen för det möjligt att minska fartygets utsläpp med upp till 90 procent jämfört med dagens mest energieffektiva fartyg, noterar Alfa Laval i ett pressmeddelande.

”För att sjöfartsindustrin ska kunna uppnå sin dekarboniseringsambition kommer det att krävas flera olika lösningar. Med detta nya joint venture kommer vi att kombinera Alfa Lavals och Wallenius expertis så att vi kan utveckla en helt ny och innovativ fartygstyp som kan bidra till dekarbonseringsmålen”, säger Tom Erixon, vd och koncernchef för Alfa Laval.

”På Wallenius strävar vi alltid efter att driva utvecklingen mot verkligt hållbar sjöfart”, säger Jonas Kleberg, ordförande och koncernchef för Wallenius. Precis som vi gjorde med PureBallast kommer vi nu att inkludera Oceanbird i vårt partnerskap med Alfa Laval. Tillsammans kommer vi att tillhandahålla en kraftfull lösning för hållbar sjöfart.”

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0