Trä
1 min lästid

Minst 2500 personer i träindustrin har varslats

22:a oktober 2012, 13:22
Minst 2500 personer i träindustrin har varslats
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

– Detta är en följd av regeringens passiva bostadspolitik, säger Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS – facket för skogs-, trä- och grafisk bransch.

Bostadsbristen är värst i storstadsregionerna. I Stockholmsområdet saknas det 110 000 bostäder enligt en rapport från Stockholms Handelskammare. Fortsätter befolkningen att öka i samma takt som de senaste åren kommer det att saknas 210 000 bostäder bara i Stockholms län år 2020 om inte bostadsbyggandet ökar.

Trots akut bostadsbrist förlorar GS medlemmar sina jobb. Träindustrin förlorar värdefull kompetens och den tidigare snabba utvecklingen av industriellt klimatsmart byggande har tappat fart.

– Bostadsminister Stefan Attefall har ansvaret för bostadspolitiken. Sedan han tillträdde i slutet av 2010 har mer än 2 500 personer varslats från den delen av träindustrin som är kopplat till byggandet, säger Per-Olof Sjöö.

Bostadsbristen, och framför allt bristen på hyreslägenheter, minskar rörligheten på den svenska arbetsmarknaden och innebär förlorad tillväxt.

– Sveriges tillväxt hämmas på grund av den akuta bostadsbristen. Bostadsminister Attefall har misslyckats och nuvarande passivitet är skadligt för Sverige, avslutar Per-Olof Sjöö.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0