SolskyddMånga lösningar för effektiv solavskärmning
4/08/2015 3min lästid

Många lösningar för effektiv solavskärmning

4/08/2015 3min lästid
Många lösningar för effektiv solavskärmning

Många lösningar för effektiv solavskärmning Screenvävar kommer allt mer

Traditionella lösningar med markiser kommer alltid att finnas, men lösningar med screenvävar kommer allt mer. Speciellt när det handlar om stora fönsterytor, områden med mycket vind eller när man inte vill skärma av en fin utsikt.

Markiser kanske för många är synonymt med fast monterade solskydd på fastigheter. Det är en lösning som använts under många år, men det finns även andra produkter som vinner mark.  
–    Något som vi ser kommer mer och mer är olika former av screenvävar. De är inte billigare än traditionella markisvävar men de har många fördelar, säger  Anders Lindmark på Sunteam AB.

Företaget är specialiserat på att konfektionera olika markisvävar; sy upp färdiga måttbeställda markisvävar och svetsa screendukar till olika markissystem. Man är även distributör i Sverige och Norge för Ferrari Soltis screenväv.
Han beskriver Sunteam som ledet innan produkten når återförsäljaren som monterar solskyddet hos slutkund.

Anders Lindmark förklarar skillnaden mellan en markisväv och screenväv.
–    Screenvävar består av en perforerad polyesterväv belagd med PVC. Soltisväven i synnerhet är betydligt starkare än en traditionell markisväv i akryl och har även den fördelen att de är lättare att hålla rena då smutsen enbart lägger sig på ytan av screenväven. Lite slarvigt uttryckt är en akrylväv mer ”luddig”.

Och han fortsätter
–    En annan fördel med screenvävar är att de går att se igenom samtidigt som de är ytterst effektiva på att filtrera bort infallande värmestrålning. Uppemot 95 procent.

När det handlar om screenvävar talar man om den så kallade öppningsfaktorn som normalt varierar mellan 3-15 procent beroende på lösning. Det andra är solfaktorn (G-värdet), vilket är ett mått på hur mycket av den infallande värmestrålningen som släpps igenom.

Fortfarande dominerar traditionella markislösningar marknaden, men intresset för screenvävar ökar i takt med den allt större energimedvetenheten. Intresset börjar sprida sig från större moderna fastigheter med stora fönsterytor och även ned till konsumentledet.
–    Vi blir ofta kontaktade av arkitektbyråer eller VVS-konsulter som räknar på solinstrålning och de ställer mycket kvalificerade frågor om Soltisvävarnas prestanda. Med dessa vävar kan man även undvika extrakostnader för dyra belagda fönster samtidigt som man vinner flexibilitet.

Kombinationen stora fönsterytor och platser med mycket vind – exempelvis kustnära – menar Anders Lindmark talar för screenväv.
–    Ja, screenväven döljer inte den fina utsikten samtidigt som den effektivt skärmar av värmeinstrålningen. Tack vare att väven löper i skenor på utsidan av fönstret så blir den även vindtålig.  ZIP-screen är en nyare variant där man – som det låter – använder en blixtlåslösning. Denna ska klara vindar uppemot 20-25 sekundmeter…

Men han är säker på att traditionella markislösningar i akryl alltid kommer att finnas.
–    Ja, absolut. Screen och akryl kompletterar varandra bra även om vi ser att screenen ökar också till äldre bebyggelse.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!