Solskydd
3 min lästid

Energibesparing med solskydd

8:e maj 2015, 09:47
Solskydd Dickson Constant
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Med hjälp av yttre flexibla solskydd kan kostnader för nedkylning av byggnader kapas rejält, samtidigt som man maximerar ljusinsläppet och får ett behagligare inomhusklimat.

Yttre solskydd är ett mycket effektivt sätt att begränsa den uppvärmning av byggnader som sker genom infallande sol. Om 75 procent av alla fönster i Europa vore utrustade med yttre solskydd skulle deras energieffektivitet öka med 13 procent, vilket omsatt i pengar skulle innebära besparingar på 50 miljarder Euro årligen. Detta enligt beräkningar som branschorganisationen European Shading Organization, ES-SO, låtit göra.

Och fastigheters energianvändning är en viktig del omställningen till ett hållbarare samhälle. Byggnader svarar idag för 41 procent av den totala energianvändningen inom EU och 36 procent av CO²-utsläppen.

En förklaring är att klimatsystem blir allt vanligare och kylprocesser är ofta mycket energikrävande.
–    Den globala energianvändningen för kylning av byggnader förväntas öka med 150 procent till 2050, Enligt International Energy Agency. Det säger Peter Winters, ordförande för ES-SO och director of Shading and Building på Dickson-Constant. Ett globalt företag som är specialiserat på högkvalitativa tyger för olika slags yttre solskydd.

Här kan solskydd vara en viktig pusselbit. Den enskilt största fördelen med att använda yttre solskydd är just att passivt stoppa värmestrålningen redan på utsidan av byggnaden.  När värmen väl har kommit in måste den tas om hand på något sätt och för det behövs energi.

Ett rörligt solskydd har även den stora fördelen att det är flexibelt på så vis att det går att påverka ljusinstrålningen beroende på årstid, väder och tid på dagen. Detta till skillnad från ett fast solskydd.

Och yttre rörliga solskydd handlar om så mycket mer än klassiska markiser som skärmar av ljus. Det beror helt på syftet med solavskärmningen – vad man vill uppnå.

Förutom täta markisvävar finns så kallade screenvävar. De senare kan enklast beskrivas som ett perforerat tyg som hjälper till att hålla uppemot 95 procent av värmestrålningen, men som samtidigt släpper igenom dagsljus. Man behåller sikten ut men får ändå ett insynsskydd.

Markisvävar och screenvävar av god kvalitet har lång livslängd om de underhålls på rätt sätt. De kan användas både för att maximera mängden hälsosamt dagsljus och samtidigt användas för att effektivt skärma av när det behövs och exakt så mycket som behövs.

Peter Winters uppmärksammar att vi moderna människor kanske mist betydelsen av dagsljus.
–    Det har en betydande effekt på produktivitet, hälsa och välbefinnande. Bara för femtio år sedan befann sig vår mor och farföräldrar sig utomhus större delen av sin vakna tid. Men större delen av vår tid spenderar vi inomhus.

Det tål att tänka på.

Text: Anders Edström Frejman
Bild: Dickson-Constan

#energimyndigheten #fastighet #solskydd
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0