Byggindustrin Bostad
2 min lästid

Skanska och IKEA bygger koncepthus

5:e april 2017, 14:50
Skanska och IKEA bygger koncepthus
Träfasader. På långsidorna får husen träfasader medan gavlarna kläs i cementbaserade skivor.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Både Skanska och Ikea vill gärna öka takten och bygga fler lägenheter i konceptet BoKlok. Främsta haken är att hitta mark. I Alingsås färdigställs nu ett av de senaste projekten.
– Vi bygger nu omkring 1 000 lägenheter/år inom Boklok. Vi vill gärna öka antalet. Om bara kommunerna vill och förutsättningarna finns så bygger vi, säger Göran Eriksson, Boklok Housing AB.

Kostnaden för marken får inte bli för hög om kalkylen och kostnaden för de boende ska hålla.
– Vi bygger alltid i trä och har nu fyra olika hustyper; Classic som har fyra eller sex lägenheter och kan byggas rakt eller i vinkel. Classic kommer att fasas ut och vi har nu ett nytt system med fyra våningar som vi kallar för Flex. Inom BoKlok-konceptet gör vi också radhus och parhus i samarbete med Ekeforshus, säger Göran Eriksson.

Boklok ställer ut på Gotland. Här berättar de om sin lösning på Sveriges bostadskö. Foto: Martin Zemgals, Branschaktuellt.se
Boklok ställer ut på Gotland. Här berättar de om sin lösning på Sveriges bostadskö.
Foto: Martin Zemgals, Branschaktuellt.se

Bostadsrättsföreningen BoKlok Eksluttningen byggs intill Stadsskogsgatan i området Stadsskogen i västra Alingsås. Föreningen omfattar 40 lägenheter i tvåor, treor och fyror i två byggnader med fyra våningar.
– Det som är ovanligt här är att vi bygger husen ovanpå ett parkeringsgarage som kommer att ägas av föreningen. Eksluttningen blir ett lite dyrare projekt därför att det befintliga garaget måste förstärkas för att klara husens laster.

Husen får träfasader på långsidorna medan gavlarna kläds med cementbaserade skivor. Balkongerna har golv av en träkonstruktion.
– Husen monteras snabbt, på bara någon vecka. Det är fördelen med att vi bygger i fabrik. Då kan vi också säkra en hög kvalitet och minskad miljöpåverkan, säger Göran Eriksson.

Han framhåller att både Skanska och Ikea vill bygga mer och ambitionen att folk med vanliga inkomster ska ha råd med lägenheterna gäller fortfarande.
– Därför utgår vi från våra hus och letar lämpliga lägen för dessa. Annars gör man ofta tvärtom, säger Göran Eriksson.

#boklok #ikea #skanska
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0