Byggindustrin Bostad
2 min lästid

Skanska byggstartar klimatneutrala bostäder

8:e juli 2021, 13:51
Skanska byggstartar klimatneutrala bostäder
Gunnar Hagman, VD Skanska Sverige; Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö; Carola Joelsson ansvarig bostadsutveckling Sydväst Skanska Sverige. Foto: David Iborn, Deep Studios.
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Nu byggstartar Skanska bygget av 14 klimatnetruala radhus i Bunkeflostrand, Malmö. Med minimerad CO2-belastning i samtliga led och kompensation i form av ny förnybar energi blir bostäderna i Gottorps Hage de första klimatneutrala radhusen i stor skala i Sverige.

– Omställningen för klimatet är en ödesfråga. Malmö stad, som växer snabbt, satte tidigt ljuset på fastighets- och byggsektorn då den står för en betydande del av Sveriges utsläpp. Det är glädjande att se konkreta resultat och att vi är många aktörer som vill vara med och slipa insatserna, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Radhusen byggs med material med minimerad CO2-belastning, byggprocessen är helt fossilfri och energiförbrukningen i bostäderna är betydligt lägre än standard. Efter 50 år har solenergin kompenserat för utsläppen och bostäderna blir klimatneutrala.

– Vi är redan på god väg med planering och byggnation av klimatneutrala kontorsfastigheter. Där har efterfrågan från investerare och hyresgäster varit större. Nu ser vi även samma intresse från privatkunden. Det ger hopp inför framtiden och för de stora kliv vi måste ta för att ställa om hela branschen för att klara klimatutmaningen, säger Gunnar Hagman, VD Skanska Sverige.

Radhusen är de första klimatneutrala bostäderna som Skanska bygger. Redan nästa vår väntas de första bostadsägarna flytta in.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0