SäkerhetTaksäkerhet med bilindustrin som förebild
31/01/2014 3min lästid

Taksäkerhet med bilindustrin som förebild

31/01/2014 3min lästid
Taksäkerhet med bilindustrin som förebild

Taksäkerhetsprodukter med deformationszoner och en CE-märkt vajerlösning för infästning av säkerhetslina är några av produkterna som CW Lundberg tillverkar. 

Taksäkerhetsprodukter med deformationszoner och en CE-märkt vajerlösning för infästning av säkerhetslina är några av produkterna som CW Lundberg tillverkar. 

Moraföretaget CW Lundberg tillverkar och säljer ett komplett sortiment av taksäkerhetsprodukter. Man är även först i branschen med ett CE-märkt vajersystem. En sak som skiljer många av företagets produkter från liknande taksäkerhetslösningar är att de – så att säga – har en inbyggd dubbel säkerhet enligt företagets VD, Thomas Lundberg.
– Ja, vi har hämtat mycket av vår filosofi från bilindustrin. Här bygger man in deformationszoner i produkterna för att skydda brukaren om olyckan skulle vara framme.

Han förklarar vad det innebär i praktiken.
– När det gäller fallskydd tar det sig uttryck i att till exempel fästöglor för livlinor är konstruerade så att de böjer sig av kraften från ett fall. Detta för att – som ett komplement till falldämpare på livlinan – mildra krafterna på personen som faller.

Ett annat exempel ur företagets sortiment är till exempel takstegar som på liknande sätt absorberar kraft och deformeras när en infäst livlina sträcks i samband med ett fall.
– Förutom att minska riskerna för skador på personal så skyddar produkternas deformationszoner mot skador på taket. Allt för styva säkerhetsprodukter kan i värsta fall leda till kostsamma skador i tätskikt. I vårt fall kan det räcka med att byta ut till exempel en deformerad takstege.

Det är en rad lagar och förordningar som reglerar ansvar för taksäkerhet. Thomas Lundberg förordar att fastighetsägare ser till att uppfylla dessa med god marginal.
– Det är alltid halt på ett blött tak så det kan vara bra att till exempel installera takbryggor även om lutningen på taket inte är så stor. Detta även för att minska slitaget på ytskiktet eller att taket över tiden deformeras för att man går på det med vattensamlingar som följd.

Vad gäller ytbeläggning så förordar han pulverlackerade produkter som håller korrosionsklass C4 för vilka företaget ger 20 års garanti.
– Det är samma korrosionsklass som rostfritt stål och man undviker även att zink fälls ut och hamnar i dagvattnet. Vi är även stolta att kunna erbjuda produkter med kulör som matchar taket. Idag finns 14 standardkulörer som erhålls utan extra kostnad.

Det kan vara bra att installera takbryggor även för att minska slitaget på ytskiktet eller att taket över tiden deformeras för att man går på det.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!