Projekt
2 min lästid

Världsunikt datacenter byggs i Falun

EcoData Falun
1:a augusti 2023, 11:27
Världsunikt datacenter byggs i Falun
I Falun bygger EcoDataCenter ett nytt datacenter. Bildkälla: EcoDataCenter.
Emilia Granberg Emilia Granberg

I Falun står världens första datacenter i trä och nu bygger bolaget bakom datacentret, EcoDataCenter, ytterligare en byggnad. Den nya byggnaden byggs till 100 procent av trä vilket innebär att både stomme, innerväggar och tak byggs i trä – i det här fallet korslimmat trä och limträ.

”Trä som är ett energieffektivt och förnyelsebart byggnadsmaterial ger byggnaden en låg klimatpåverkan, vilket är en viktig parameter i datacentrets klimatkalkyl”, skriver EcoDataCenter i en kommentar.

Förnybar energi och egen design

Utöver hållbarhetsinitiativet med trä för stommen har EcoDataCenter ett samarbete med Falu Energi & Vatten där värmen från byggnaden återvinns till ett fjärrvärmesystem för Falu kommun. Likaså är platsen ansluten till en fabrik där datacentrets överskottsenergi används till att producera den förnyelsebara bränslekällan pellets.

Likt den befintliga byggnaden kommer det nya datacentret drivas av 100 procent förnybar energi.

– Med den nya byggnaden tillför vi marknaden ytterligare kapacitet om 9MW. Det är ett fantastiskt bygge och under projektets gång har vi haft många kunder som varit på platsen och tittat. Dels eftersom datacentret byggs i trä, dels eftersom vi bygger med en egen design. Det är väldigt ovanligt i datacenterbranschen att man gör det idag men vi vill vara säkra på att det blir som vi vill. Hittills har vi fått ett fantastiskt bemötande från de som varit och tittat, säger Johan Appelberg, operativ chef på EcoDataCenter.

Ett nytt kontor

Utöver det nya datacentret byggs ytterligare en byggnad där personalen kommer ha sina kontor. Sedan 2016 har de anställda suttit i byggbaracker men nu har det blivit dags att flytta in i en riktig kontorsbyggnad. Här skapas plats för cirka 40 kontorsplatser.

– Det känns såklart jättekul att även få ett nytt kontor och under tidig höst väntas både det nya datacentret och kontoret vara klart. Nu håller vi på att färdigställa det sista och kan konstatera att bygget gått väldigt bra. Vi har haft vissa utmaningar med logistiken då materielleveranser och produkter varit svåra att få tag i under vissa perioder, men det har vi löst genom ett stort engagemang tillsammans med vår huvudentreprenör, säger Johan Appelberg och avslutar:

– Vi har också haft en relativt tight tidsplan men trots alla utmaningar ligger vi rätt i både tid och budget. Vi har haft ett tätt samarbete med våra samarbetspartners, och då vi alla fått engagera oss rejält under vissa perioder känns det extra bra att allt gått så bra.