Projekt
2 min lästid

Unik lösning för Idres nya gondollift

Idres nya gondollift
8:e januari 2024, 14:18
Unik lösning för Idres nya gondollift
Bildkälla: Idre Fjäll.
Emilia Granberg Emilia Granberg

I maj 2022 togs första spadtaget för Idre Fjälls nya gondollift. Liften som fått namnet Sydgondolen har fått tre stationer – en dalstation, mellanstation och toppstation, och med sin längd på 2 300 meter och 80 gondoler har liften fått en kapacitet att transportera 3 000 personer i timmen.

Efter lite mindre än ett års byggtid, i februari 2023, kunde de första gästerna ta liften upp till toppen och enligt Peter Entian har projektet inneburit ett spännande men utmanande bygge.

– Bygget med den nya liften har kommit med flera utmaningar som krävt olika unika lösningar. Vi har bland annat grävt ner ett gondolgarage på 60 x 25 meter och för mellanstationen var vi tvungna att påla i en brant. Vi har också behövt göra geologiska undersökningar och spränga stora mängder berg, berättar han.

Två vajrar och liftstationer i trä

För bygget av liftstationerna har både mellanstationen och toppstationen byggts i limträ och som Peter Entian nämner byggdes mellanstationen vid en brant.

– Det gjorde att vi även fick förstärka stationen med en stor stålkonstruktion i botten. Det i kombination med pålningen håller upp stationen över branten.

En annan lösning i projektet är ett system som aktörerna byggt för att liften ska kunna användas även vid dåligt väder på toppen.

– Egentligen består gondolliften av två sammansatta liftar. Upp till mellanstationen går en vajer och från mellanstationen till toppstationen går en annan. På så sätt kan vi välja om vi vill köra hela banan eller bara den nedre. Samtidigt drivs gondolliften av likströmsmotorer i stället för de traditionella växelströmsmotorerna vilket både ger bättre ekonomi och en större driftsäkerhet. Tillsammans skapar detta en unik lösning, säger Peter Entian.

Hur skulle du sammanfatta projektet?

– Jag skulle säga att ledorden för bygget varit utmanande och innovativt. Resultatet har blivit en otroligt fin lift, och trots att tiden sprang iväg något mot vad vi först hade tänkt oss kunde vi slutföra bygget på mindre än ett år, svarar Peter Entian och avslutar:

– Extra roligt är såklart också mottagandet. Våra gäster har varit mycket nöjda med den nya liften och hittills har allt fungerat perfekt. Nu ser vi fram emot vintern då vi drar i gång säsongen på riktigt igen.