Projekt
2 min lästid

SCA:s nya anläggning i Ortviken – ska tredubbla produktionen

Massafabriken, Ortviken
16:e oktober 2023, 13:59
SCA:s nya anläggning i Ortviken – ska tredubbla produktionen
Den nya anläggningen kommer producera 300 000 ton CTMP varje år. Foto: Håkan Sjödin.
Christopher Blanck Christopher Blanck

På Ortvikens industriplats i Sundsvall har SCA, Svenska Cellulosa Aktiebolaget, byggt en ny anläggning för att producera kemisk förbehandlad termomekanisk pappersmassa, CTMP, som bland annat används hushållspapper. Det är en investering som kostat SCA cirka 1,5 miljarder kronor att genomföra.

– Ortvikens industriplats har funnits i många år och sedan 1950-talet har det tillverkats tidningspapper där. Som mest hade vi fyra stora pappersmaskiner där, men för tio år sedan beslutades det om att lägga ned den äldsta. Vi såg redan då att förbrukningen av tidningspapper har gått ned över en längre tid och efter ett tag fattade vi beslut om att lägga ned samtliga maskiner och all produktion på Ortviken, säger Håkan Wänglund, projektchef på SCA.

Ska tredubbla produktionen

I dag finns det en anläggning på Östrand i Timrå där det tillverkas CTMP. En anläggning som är ganska liten med dagens mått mätt och som är i behov av en uppgradering berättar Håkan Wänglund.

– I och med beslutet om att uppföra den nya anläggningen på Ortviken beslutade vi att fasa ut produktionen av CTMP på Östrand för att fokusera på NBSK-massa. Nuvarande CTMP-produktion på Östrand ligger årligen på 90 000 ton och när vår anläggning på Ortviken är i full gång kommer den producera 300 000 ton varje år, säger han.

Klara före tidplanen

Den nya anläggningen på Ortviken skulle enligt tidplanen stå färdig under första kvartalet 2023. Men, trots att projektet kantats av besvärliga och oförutsägbara situationer, både pandemi, krig och ett fartyg som fastnade i Suez-kanalen, så färdigställdes anläggningen tidigare än planerat.

– Vi var faktiskt klara redan i slutet av förra året och började köra på lite redan då. Vi höll oss även till budget, trots de ökade kostnaderna. Hela året har varit väldigt bra, även om vi har mycket att lära oss. Man ska komma ihåg att verksamheten i Östrand har pågått i närmare 40 års tid, vi har bara haft Ortviken i gång i ett par månader. Men kapaciteten finns och det handlar bara om att lära sig utnyttja den fullt ut, säger Håkan Wänglund.

I maj skedde den officiella invigningen av den nya CTMP-anläggningen på Ortviken.

– Det var ett par tre hundra personer som kom och besökte fabriken och tittade. Det var väldigt lyckat och bra tycker jag, avslutar Håkan Wänglund.