Projekt
2 min lästid

Nybyggda hyresrätter delar tomt med stadsmuren

Dammlyckan
22:a september 2023, 13:17
Nybyggda hyresrätter delar tomt med stadsmuren
Tomten, där huskropparna reser sig, delas med stadsmuren som har anor från medeltiden. Bildkälla: Kristianstadsbyggen.
Christopher Blanck Christopher Blanck

Projektet Dammlyckan, i centrala Åhus, avser byggnad av 32 hyreslägenheter fördelat på fem huskroppar där ett av husen är tre våningar högt medan resterande är tvåvåningshus. Samtliga huskroppar, som ritats av Liljewall arkitekter, kommer ha solceller på taket och projektet beräknas kosta mellan 50–60 miljoner kronor.
– Det går riktigt bra och vi kommer att hålla både tiden och budgeten trots att bygget började mitt under krisen i Europa. Man befarade att priserna skulle sticka i väg men det känns som att vi klarar oss, säger Niklas Lööf, projektledare på Kristianstadsbyggen, och fortsätter:

– Det ligger riktigt centralt precis och delar av den gamla stadsmuren går längs tomten så det har vi fått ta hänsyn till. Varje lägenhet har antingen uteplats eller balkong i söder- eller västerläge.

Under maj månad är det visning för lägenheterna och inflyttningen är planerad till slutet av juli.

– Det är väldigt många som är intresserade av lägenheterna. Och det är två som sticker ut. Det är etagelägenheterna som har egen terrass i huset och ligger i trevåningshuset, säger Niklas Lööf.

Populärt resmål med nära till havet

Åhus och kvarteret Dammlyckan ligger bara några mil utanför Kristianstad, men läget och platsen är väldigt populär, främst på sommaren, berättar Niklas Lööf.

– Här finns bland annat närheten till havet och citykärnan. Det är många som besöker Åhus och Kristianstad på sommaren, säger han.

Finns det något annat som är speciellt eller som sticker ut med projektet?

– Ett av kraven innan vi rev de tidigare husen var att de nya skulle se liknande ut. De husen var från 50-talet och hade ett konstnärligt- och kulturhistoriskt värde. Så det har vi fått anpassa oss efter. Så skalet på de nya huskropparna påminner om de som revs.