Projekt
2 min lästid

Ny skolbyggnad till Mårängskolan – ett projekt i tre etapper

Mårängskolan
1:a september 2023, 10:43
Ny skolbyggnad till Mårängskolan – ett projekt i tre etapper
I Boden har Mårängskolan fått en ny skolbyggnad. Illustration: a och d Arkitektkontor.
Emilia Granberg Emilia Granberg

I Sävast i Boden håller Bodens kommun och Rekab Entreprenad på att totalomvandla grundskolan Mårängskolan. Detta för att möta ett ökat behov av elevplatser.

– Hela Boden expanderar som stad och Mårängskolan blev för liten för antalet elever. Framför allt var både, skolgård, gymnastikhall och matsal överbelastade. Därför har vi byggt en ny skolbyggnad – en byggnad som dessutom byggts till att vara lite större än vad som krävs för dagens behov. Detta för att skolan ska kunna expandera framöver, säger Jonny Hansson, byggprojektledare på Bodens kommun.

För den nya byggnaden på två våningar delades byggnationen upp i tre etapper. I första etappen revs en tidigare förskola och i etapp 2 ingick bygget av den nya skolbyggnaden. Den nya skolbyggnaden har byggts av platta på mark, betongväggar i centrum och bärande träväggar i ytterväggarna på nedre plan. För våning två däremot satsades det nästan enbart på trä och för bjälklagen i huset valdes håldäck.

Nu när skolan är färdigbyggd påbörjas etapp 3 där den befintliga skolbyggnaden ska renoveras.

– Hittills har bygget gjorts väldigt ordentligt – det har varken snålats på material eller isoleringstjocklekar och det har blivit en väldigt fin finish. Den nya byggnaden är både öppen, ljus och trevlig. Nu ger vi oss på renoveringen av den befintliga skolbyggnaden där lokalerna anpassas för ett nytt funktionsprogram. Det innebär att lärområdena samlas klassvis. Samtidigt flyttas entréerna från gatan till innergården och det blir en entré per lärområde, säger Jonny Hansson.

Till hösten 2024 väntas hela projektet vara färdigställt.