Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Ett bygge med 90 procent lägre klimatavtryck. Det är målet när den nya restaurangen Stenmarks restaurang & växthus växer fram i Skegrie. I spetsen hittas entreprenören Claes Stenmark som under hela processen haft höga ambitioner för både bygge och drift.
– I Skegrie bygger vi världens mest klimatsmarta restaurangbyggnad. Det kan vi säga eftersom vi inte hittat något likvärdigt projekt någon annanstans, berättar han.
Det höga målet ska uppnås på två olika sätt – dels genom en klimatsmart drift, dels genom ett klimatsmart byggande.
– Den första delen handlar om driften och det var härifrån idén föddes. Till att börja med faller det ju sig ganska naturligt att en restaurang använder ingredienser, så varför inte odla sina egna? Därför bygger vi ett stort växthus, berättar Claes Stenmark och tillägger:
– Samtidigt använder en restaurang stora mängder vatten som normalt sätt skickas vidare till det kommunala reningsverket. Men hur skulle man kunna nyttja sina resurser på ett bättre sätt? Här bygger vi ett eget minireningsverk som gör att vi kan rena allt vatten – både vattnet från badrummen och från själva verksamheten. Vattnet återbrukar vi sedan för bevattning i växthuset. På så sätt blir gästerna en del av kretsloppet.
En annan klimatsatsning i driften blir återbruk av värme.
– Utöver att gästerna själva bidrar med värme så kommer vi att ha en värmeväxlare i ventilationssystemet. På så sätt kan vi ta tillvara på värmen från köksutrustningen. Likaså installerar vi en rökgasvärmeväxlare som kopplas till pizzaugnen. I stället för att skicka ut restvärmen genom skorstenen tar vi i stället vara på värmen och lagrar den i en ackumulatortank. Värmen används sedan till både uppvärmning och varmvatten.
Utöver en klimatsmart drift har Claes Stenmark lagt stort fokus på själva byggprocessen.
– När jag började titta på hur vi bygger idag så insåg jag ganska snabbt hur pass mycket klimatpåverkan en nybyggnation faktiskt kan ge. Men jag insåg också att man kan minska klimatavtrycket väldigt mycket beroende på vad man väljer för material, byggmetod och drivmedel för byggets maskiner. Dels kan man använda återvunnet material, dels kan man byta ut betong mot trä, och här har vi gjort så mycket vi bara kan, berättar Claes Stenmark och utvecklar:
– Vårt mål är att nå cirka 90 procent lägre klimatpåverkan än om vi hade byggt restaurangen mer traditionellt. I bygget har vi därför inte använt någon jungfrulig betong och vi satsar på förnybara, återvunna eller återvinningsbara material. Det blir mycket trä och vi har till och med utvecklat ett nytt sätt att bygga grunden på. Här har vi ett golvbjälklag i korslammat trä som ligger på återvunnet cellglas i stället för att använda betong eller plast.
Exempel på återanvända material i bygget är exempelvis belysningen som görs av återvunna konservburkar. Likaså består det cirka 190 kvadratmeter stora golvet i växthuset av återvunnet tegel från ett gammalt sockerbruk.
– Vi använder också mycket naturprodukter, exempelvis tjärolja gjord på linolja i stället för fossila produkter med gifter.
Eftersom själva restaurangdelen kommer att befinna sig i växthuset, en plats där det blir väldigt varmt och nedkylning skulle dra mycket energi, byggs ett inglasat orangeri inne i växthuset. Här kommer gästerna att sitta och äta men det blir också några platser ute i växthuset. Och på orangeriets tak byggs en terrass – 4 meter upp.
– Eftersom inte alla vill sitta och äta i 27 graders värme, och för att personalen ska slippa jobba i höga temperaturer, har vi vår primära serveringsyta i orangeriet. Orangeriet består av isolerglas och ett isolerat bjälklag i taket vilket gör att vi kommer hunna hålla en bra temperatur året runt.
Totalt blir serveringsdelen cirka 90 kvadratmeter stor men själva växthuset blir betydligt större. Själva växthuset består av 355 isolerglas och nu pågår färdigställandet inför öppningen.
– Exakt när vi kan öppna vet vi inte säkert ännu men målet är någon gång under Q3, avslutar Claes Stenmark.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB